Kifehérítette a tájat a jégeső Szlovéniában és Horvátországban

Lapátolni lehetett a jeget Szlovéniában és Horvátországban is a heves zivatarok után.

Heves zivatarok sújtották nyugati, délnyugati szomszédainkat az késő délutáni, esti órákban. A heves zivatarok Stájerországban indultak be, majd Szlovéniát is szupercellák szelték át, melyeket több helyen kiadós felhőszakadás, viharos szél kísért. A hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék, valamint domborzati adottságokból kifolyólag Ausztriában és Szlovéniában is komoly villámárvízek alakultak ki.

Jeges villámárvíz alakult ki a dél-ausztirai Völkermaktban:

 

Felhőszakadás mellé ráadásul jégeső is társult, ami méretben és mennyiségben is jelentős volt. Szlovéniában néhol dió, sőt teniszlabda nagyságú jégszemek potyogtak, máshol viszont akkora mennyiségű jég hullott le, hogy kifehéredett tőle a táj. A jégesővel kísért heves cellák Horvátországot is elérték, Zagorjében is fehérséget hagytak hátra a zivatarok.

Fotók: Gordana Penezić (Zagorje falu)

Fotó: Valentina Fištrić

A jég sajnos súlyos károkat okozott a veteményesekben, mezőgazdasági területeken. Több helyen teljesen elpusztította termést.

A tőlünk délnyugatra tomboló zivatarok hatalmas üllőfelhőzete a Dunántúl nagyrészét beterítette, de hazánkat várhatóan bőven kikerülik a heves cellák. Legfejebb csendes eső, zápor fordulhat elő a délnyugati határ környékén.

Borítókép: Gordana Penezić

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2022.06.02 22:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő