Jégviharok csaptak le Svájcban és Németországban

Kiadós jégesővel, felhőszakadással érkező viharok alakultak ki hétfőn tőlünk nyugatra.

Kiadós jégesővel érkező felhőszakadás kísért heves zivatarok tomboltak tőlünk nyugatra hétfő délután. Svájc nyugati részén jeges villámárvíz sújtott több települést, köztük Bulle városát is. A víz aluljárókat árasztott el, a hirtelen jött csapadék miatt pedig a környező patakok vízszintje is megemelkedett, melyek kilépve medrükből a közúti és vasúti közlekedést is megnehezítették a térségben. 

A jég nem csak nagy mennyiségben, de nagy méretben is jelen volt. A

tojás, néhol narancs nagyságú jégszemek

ablakokat, szélvédőket törtek be, házak cserepeit törték össze. A durva jégesőnek sajnos sérültjei is vannak. A vihart helyenként 100 km/h-t meghaladó széllökések kísérték, így az árvíz mellett a kidőlt fák sok munkát adtak a tűzoltók számára. 

Forrás: Youtube / TetowaNews

Fotó: Maaike Brouer / Facebook

Fotó: Véronique Kaeser / Facebook

Fotó: Chantal Morier / Facebook

Fotó: Mark-Anthony Virzi / Facebook


A svájcihoz hasonló jégesők pusztítottak Franciaország keleti részén, Németország délnyugati területein is. A németországi kisváros, Bösingen utcáin hatalmas jeges árvíz hömpölygött, ami szinte autókat lepett el. A térségben több helyen okozott gondot a hirtelen lezúduló csapadék, ami pincéket, alúljárókat árasztott el, helyenként pedig sárlavina is kialakult. 

Forrás: Youtube / Daily Weather

A heves zivatarokért egy Nyugat-Európa felett örvénylő, egyre inkább elöregedő ciklon hullámzó hidegfrontja a felelős. A front lassan araszol kelet, északkelet felé, miközben erősen labilizálja a légkört. A heves zivatarokhoz az instabil légkör mellett, nagy konvektiv hasznosítható potenciális energia, nagy szélnyírás is társul, ami ismét kiváló táptalajt jelent a szupercellás zivatarok kialakulásához. 

Borítókép: Véronique Kaeser / Facebook

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.06.29 13:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Viharosra fordul az idő