Jég- és viharkárok az országban

Több településen dió- valamint tyúktojás nagyságú jég és szélvihar okozott károkat a tegnapi viharokban.

Sajnos igen heves viharkárokkal érkeztek a tegnapi zivatarok, szinte nem is volt olyan cella az ország területén, melyből ne hullott volna kisebb-nagyobb méretű jég. Kezdetben a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben, valamint annak előterében, estétől egy Ausztria felől érkező szupercellából Vas megyében hullott több helyen termetes méretű jég, később pedig Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kialakultak olyan cellák, melyekből súlyos anyagi károkat okozó, nagy méretű jégdarabok származtak. 

Fent: Dudás Jószef képe Tiszavasváriból

Nagyobb méretű jég által leginkább érintett települések észlelőink beszámolói alapján Dédestapolcsány, Maklár, Mezőkövesd, Tiszavasvári, Nagykálló, Sarkad, Gyomaendrőd, Komádi, Szombathely, Sárvár, Sitke, Nárai, Ikervár, Cegléd, Abony és Szolnok voltak. Ezeken a településeken cseresznye-, de több helyen diónagyságú jégdarabok hullottak, sőt a Vas megyei Ikervárról és Cegléd térségéből 5-7 centiméter átmérőjű, azaz tyúktojásnyi jégről is érkeztek beszámolók.

Jobbra: Alaszka0306 nevű észlelőnk fotója Sitkéről

Ikerváron volt olyan utca, ahol szinte minden háztetőt kilyuggatott a szárazon érkező, tojás nagyságú jég. A településen sok idős ember még életében nem látott ehhez foghatót. Náraiban a helyiek úgy fogalmaztak, idén nem lesz gond a gyümölcsszürettel, a jég ugyanis elintézte, ahogyan az az alábbi videón is látszik.

Az alábbi fotókat Horváth Tamás és Giczi Ferenc készítette a két településen.

Horváth Tamás videón is megörökítette az Ikervári jégvihart.

A jégverés következményeiről egy pár perces összeállítás is készült.

Budapest, Cegléd, Abony és Szolnok térségére az esti órákban csapott le óriási vihar. Cegléden egyik észlelőnk beszámolója alapján többszáz autót vert össze a helyenként akár 6 centiméteres jég. Volt olyan autó, ahol a karosszérián nem maradt egy 5x5 centiméteres ép rész. A régi típusú cserepes házakat és palatetőket teljesen elverte a jég, rengeteg helyen látni betőrt ablakokat és redőnyöket. Sok utcában még most sincs áram, mert a villanykarókat még nem kezdték el javítani. 

Andrási Szilvia és Horváth Mariann képei a ceglédi és abonyi pusztításról

A jég mellett a szélvihar is több helyen károkat okozott. Borsod megyében személyautókra, házakra dőltek fák, Abonyban is fákat tépett ki tövestől a szél. A legnagyobb szélerősséget mérőhálózatunk Szolnokon rögzítette, ahol este 96 km/órás lökést mértünk, ugyanakkor az Országos Meteorológiai Szolgálat Körösszakállon 123 kilométer/órás lökést regisztrált. A településen a sportcsarnok tetejét teljes egészében leszakította a szél, az iskola tetőszerkezetét is mintegy 50 négyzetméteren bontotta meg.

Hétfő estig főként még a Dunától keletre kísérheti nagyobb méretű jég és szélvihar a kialakuló zivatarokat, keddtől azonban megszűnnek a heves események, ekkor inkább már csak északkeleten lehet zivatar.

Forrás: nyugat.hu, Híradó

Külön köszönet illeti észlelőinket a számos, szerkesztőségünkhez eljuttatott fotóért, valamint Tánczos Mihályt, a Nyugat.hu internetes portál szerkesztőjét!

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.06.23 15:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Zivatarok robbantak ki, miközben keleten meglett a 30 fok
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg