Jéghegy, tűzvész, árvíz és hullócsillagok

Érdekes, szép, veszélyes és elgondolkodtató események színes kavalkádja a világ minden tájáról. Hétvégi összefoglalónk.

A hidegfront elvonultával a légkör jellemzően kitisztul, és feltárul előttünk az égbolt végtelen mélysége megannyi káprázatos titkával egyetemben. Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy a nagyvárosi fényszennyezéstől távol tekintünk a zenitre, a milliónyi csillagon kívül a Tejút, az Androméda-galaxis, és most éppen egy szikrázó fényjátékot okozó meteorraj, a Perseidák világítják be az eget.

Az űr-időjárás változása - amelyről általában keveset hallunk, de az hamarosan igen nagy jelentőséggel lesz egész életünkre, és a Föld időjárására is kihat majd. Ezzel kapcsolatban hamarosan cikksorozatot indítunk - addig gyönyörködjünk abban, amit most láthatunk a mennyek irányában.

Az alábbi káprázatos felvételeket Berkó Ernő juttatta el szerkesztőségünkbe, köszönjük!

 

 

 

 

Egy másik villanás -

 

 

 

 

 

 

Stábunk a pénteki hidegfront elvonlutával, kevéssel éjfél után Budapest külvárosában figyelt meg egy olyan erős fényű hullócsillagot, hogy a fák levelein át kristálytiszta árnyékot vetett, és mintegy fél-1 másodpercre beragyogta az eget. 

Felhívjuk érdeklődő nézőink figyelmét, hogy az Időkép csillagászati képtárában (Asztronómia) naponta érkeznek hasonlóan szép vagy érdekes felvételek, a legtöbbet közülük J.K.71 (Jónás Károly) nevű észlelőnk készítette, és juttatta el szerkesztőségünkbe. Köszönjük a fotókat!

Máshol a nagyvilágban -

Tűz és víz, a két őselem döbbenetes megnyilvánulásai figyelhetőek meg Grönlandon és Moszkva közelében.

Leállt a légiközlekedés, lezárták a repülőtereket, és bár a tűzoltók éjjel-nappal dolgoznak a lángok megfékezésén, csak tegnap 550 új helyszínről jelentettek mindent felemésztő gócokat.

(Forrás - CNN, AlJazeera, Reuters)

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.08.08 23:02


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Idén negyedjére derengett fel a sarki fény
Ismét megjelenhet hazánk egén a sarki fény
Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot