Jégesők keleten

A Tisza vonala mentén zivatarok alakultak ki, több helyről is jégesőt jelentettek észlelőink.

Újabb jégeső (vasárnap 18:00): A Heves megyén átvonuló zivatarok is hagytak maguk után jégesőt.

Bodó József Attila fotója, köszönjük!

Kiskiraly29 és Laciv fotói, köszönjük!

 

Itt a harmadik hullám (vasárnap 17:40): Nagyjából ismét az Eger-Szolnok vonalon alakultak ki újabb zivatarok, emellett Borsod északi részét Szlovákia felől érte el egy intenzívebb góc.

Demjénben elhelyezett webkameránk gyorsított felvétele

Intenzív villámtevékenység az újabb cellákban (vasárnap 15:50): A korábbihoz hasonlóan ezúttal is heves villámtevékenység kíséri az újonnan kialakult zivatarokat.

Villámtérképünk nem sokkal 15 óra 45 perc után

Jön a második hullám (vasárnap 14:40): Zivatarok újabb hulláma alakult ki nagyjából az Eger-Szolnok vonalon, útjuk követi az előzőét: délkelet felé mozognak. A csapadékos területen 3-5 fokot visszaesett a hőmérséklet, a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon viszont 24-25 fokot is mérhetünk.

Előzmények

Mezőkövesd környékén Zeusz észlelőnk szép lecsapó villámokról számolt be, a térségben vasárnap délután kétszer is esett jégeső. Crystalsky észlelőnk Füzesabonyban szintén jégesőt észlelt, a gyorsan átvonuló zivatar itt 8 mm esőt hagyott maga mögött.  Fent: Yossika képe, Füzesabonyból, köszönjük!

Jégesők alakultak ki keleten

Vígh Dániel videója a délutáni, csongrádi jégesőről:

Északkeleten és a Tisza vonalában több helyen is zivatarok pattantak ki, Mezőkövesd és a Tisza-tó térségében több helyen jégesőt jelentettek észlelőink. Vígh Dániel Csongrádon fotózta ezt a maroknyi jeget:

A zivatarok kisebb láncot alkotva északnyugatról délkelet felé mozogtak. A legerősebb cellák a Tisza-tótól délre és keletre alakultak ki, a jégeső mellett helyenként felhőszakadást is hoztak a viharok.

A Dunántúlon és a középső tájakon viharos északnyugati szél fúj, Lajosmizsén 80 km/órás széllökést is mértünk.

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita, Cséki Gergő, Herrmann Dóra
Megjelent: 2015.05.10 13:24


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Hidegfront szakítja meg a melegedést