Jégeső és hózápor

Apró szemű jég, magasabb hegycsúcsainkon hózáporok kísérték a kipattant cellákat északon, északkeleten.

Debrecen térsége a legaktívabb (kedd 16:39): Jelenleg Debrecen térségében és a hajdúsági várostól északnyugatra helyezkednek el intenzívebb cellák, melyek zivatart is produkálnak.

Sanyesz992 fotója Debrecenből, köszönjük!

Van utánpótlása (kedd 15:55): A Magas-Tátrában fekvő Lomnici-csúcson délben 158 km/h-s lökésekkel tört be a hideg, délután háromkor mínusz 11 fok volt - jelentette a távirat. Órák óta havazik.

Hózápor Mátraszentistvánon (kedd 14:45): A mátraszentistváni kameránk megörökítette, ahogy a hózápor átvonul és helyenként kifehéríti a tájat:

A hidegfront éjszaka elvonult, de mögötte napközben többfelé is záporok alakultak ki, elsősorban északon, északkeleten és keleten, egy-egy záport zivatar is kísér, de inkább az a jellemző, hogy apró szemű jég hullik egy-egy cellából, mivel a magasban nagyon lehűlt a levegő. A Bükk és a Mátra magasabb pontjain hózáporok voltak és Ózdon is hózápor volt.

Jobbra: Vikisz fotója Miskolcról, köszönjük!

Azokon a helyeken, ahol ezek a cellák átvonultak, visszaesett a hőmérséklet, ott csak 7-9°C körüli érétkeket mutatnak a hőmérők, sőt Piszkés-tetőn egy átvonuló hózápor nyomán majdnem fagypontig zuhant rövid idő leforgása alatt a hőmérők higanyszála.

Szerző: Berceli Balázs, Cséki Gergő
Megjelent: 2014.04.15 13:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szivárvány jelent meg a csapadéksávon
Hó és jég, reggel dér fehérített