Tornádó volt Orosházán

Tegnap kora este csapott le. Heves zivatarok alakultak ki délkeleten, Hódmezővásárhelyen kifehéredett a táj.

Videó a tornádóról: Balazs85 megkeresésünkre a következő információkat mondta: "a képet 10 emeletesből fényképeztem. A tornádó Orosházától dél felé 1-2 km-re volt megfigyelhető, szerencsére csak rövidebb ideig. Sokan írták, hogy a városban "tombolt", ez nem igaz. Lakott területen kívül." A forgó tölcsérről videó is készült, amit Balazs85 szerkesztőségünkbe is eljuttatott, ezt ezúton is nagyon köszönjük!

Orosháza térségére csapott le a "szörnyeteg". Balazs85 felvétele, köszönjük szépen!

Az Időkép radarképe és villámtérképe a tornádó alatt:

Nádra István videója a hétfői jégesőről és felhőszakadásról, Gerendásról. Nagyon köszönjük a felvételt!

Óriási méretű jégeső korábban Hódmezővásárhelyen - vadasz01 videója, köszönjük!

Két maréknyi jégkocka Gerendáson (jobbra). "Bones" nevű felhasználónk fotója, köszönjük a felvételt!

Tuba, tornádó is lehet (19:35): Továbbra is valószínűsíthető, hogy szupercellával állunk szemben, a radarkép és a műhold alapján is úgy tűnik, hogy a cella forgó mozgást végez. A szupercellákat jellemzően tornádó is kísérheti, ha bárki forgó légtölcsért lát, jelezze nekünk. Várjuk fényképeiket!

Irány Békéscsaba (19:20): Békéscsaba felé tart a korábban Orosházán és Hódmezővásárhelyen jégesőt és felhőszakadást okozó cella. Mozgása alapján úgy néz ki, hogy "telibe kapja" a várost.

Lehet, hogy szupercella? (19:07): Radarképünk alapján úgy tűnik, forgó mozgást végez a délkeleten tomboló zivatargóc, a villámtevékenység is igen erős benne és többfelé kísérte heves jégeső.

Miközben a mára fölénk húzódott sekély ciklon az ország nagy részén tartós, áztató esőt okozott, addig délkeleten heves zivatarcella alakult ki.

Az elmúlt 24 órában az ország északnyugati csücskét kivéve már mindenütt esett az eső, a legtöbb csapadék eddig a Pécs-Eger vonal széles sávjában hullott, helyenként már 20-25 mm-t meghaladó eső is esett.

 

Fent: Fpista977 és Bodrogi Attila fotója Hódmezővásárhelyről, köszönjük!t

Lent: Bodrogi Attila további felvételei, nagyon köszönjük! A város felett átvonult cella nagy mennyiségű csapadékot dobott le magából, rengeteg növény esett a jégnek áldozatul!

 

Helyenként másfél cm-es átmérőjű jég kíséri a zivatarokat, Hódmezővásárhelyről nemrég kaptuk a hírt, hogy 30 perc alatt mintegy 30 milliméternyi csapadék hullott. A cella északkelet felé mozog, egyúttal intenzív villámtevékenység is kíséri. 

Holnaptól zivatarok már nem valószínűek, legalább péntekig nyugodtabb, csendesebb, egyre melegebb időre van kilátás.

Balra: verzsolt felvétele Szegedről 

Szerző: Időkép
Megjelent: 2012.05.07 18:01


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Hó és jég, reggel dér fehérített
Hidegfront szakítja meg a melegedést