Továbbra is nagy az ár- és belvízveszély

A hirtelen jött enyhe idő hatására áradni kezdtek folyóink, a Tiszán és mellékfolyóin komolyabb árhullám vonul le.

Vasárnap: Az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerinte jelenleg összesen 419 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Ebből – a Tiszát, a Lónyay főcsatornát, a Bodrogot és a Keleti-főcsatornát érintően – 225 kilométeren harmadfokú a készültség. A Tiszát és a Lónyay főcsatornát érintően 39 kilométeres szakaszon másodfokú a készültség. További 155 kilométeren a Tiszán, a Sajón, a Bodrogon és Rongyva-patakon elsőfokú az árvízi készültség. Emellett több helyen a belvíz is komoly problémát jelent - írja a Híradó.

Szombat: A tiszai vízszintemelkedés megállt, Dombrádnál mintegy harminc centimétert csökkent a víz szintje péntek óta, és kevesebb víz érkezik a felsőbb területekől is. Ez már az a szakasza a Tiszának, ahol kiszélesedik az ártér, tehát valószínűleg lesz elég helye a jégnek, a víznek a levonuláshoz. Szélsőséges helyzetre már nem kell számítani - tájékoztatta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Híradót.

Péntek reggel: A hajnali mérések alapján 80 centit apadt a Tisza vízszintje Záhonynál, emellett Tuzsérnál is apadás kezdődött. Fényeslitkénél a jégtorlasz azonban továbbra is fennáll, így most a vízügyi szakemberek azt figyelik, hogy a jégtorlasz mennyire duzzasztja vissza a folyó vizét - olvasható a Híradó oldalán.

Csütörtök: Délelőtt 11 órakor Tiszalöknél felrobbantották a jeget, ugyanis a jég szinte teljesen megállította a Tisza folyását, és még jobban megemelte volna a vízszintet - számolt be az MTI.

A Globo Televízió felvétele

Robbantani kell a jeget a tiszalöki erőműnél. A jég ugyanis megállítja a vizet, és még jobban megemeli a vízállást a Tiszán - olvasható a Híradó oldalán. Záhonynál a folyó vízszintje elérte a 718 centimétert, harmadfokú készültség van érvényben. Ez majdnem olyan magas, mint korábban, az egyik gátszakadáskor volt.

A teljes videó (szókimondó tartalommal) itt látható.

Így tartolt Szolnokon a jeges ár (fotó: minnie1990)

Szerda: A tiszalöki vízerőműnél még hétfőn leállították a duzzasztást a jeges ár miatt, így az átmenetileg nem termel áramot. Az erőmű épségét az esemény nem veszélyezteti.

Mintegy 122 kilométeren - a Tisza és a Zagyva egyes szakaszain - van érvényben másodfokú árvízvédelmi készültség. Emellett 592 kilométeren elsőfokú a készültség: a Felső-Tisza, a Bodrog, a Túr, a Szamos, a Kraszna, a Zagyva és a Tarna egyes szakaszain. A vízszintemelkedések következtében a Túron (a jégtorlasz okozta visszaduzzasztás hatására) és a Tiszán Záhonynál már a másodfokú szintet is nagy mértékben meghaladó vízállások alakultak ki.

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága is: már 33 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget, ebből 13 szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

Kedd: Gergelyiugornyánál kilépett medréből a Tisza. Az üdülőövezetben az épületek alsó szintjét már a folyótól több mint száz méterre is víz borítja - írja a Híradó. Vásárosnaménynál hatalmas fákat sodor magával a folyó. Itt már elvonult az első jeges áradat, de továbbra is rengeteg hordalék úszik a vízen.

A Szamoson Tunyogmatolcstól Szamosszegig áll a jég. Ide már korábban is megérkezett egy árhullám Románia felől, ami 2-3 méterrel emelte meg a vízszintet.

Joe123 fotója Tunyogmatolcsról, köszönjük!

Tarnamérán 344 centiméteren tetőzött a Tarna patak. Ez meghaladta a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges szintet, de maradt az első fok, mert várhatóan nem emelkedik tovább a patak a következő napokban.

Előzmények

Az elmúlt napok enyhébb és csapadékosabb időjárása következtében jelentős vízszintemelkedés kezdődött több hazai folyón is, melynek hatására a korábban kialakult jégpáncél sok helyen feltöredezett, jégtorlaszok is kialakultak.

A Tisza felső, kárpátaljai szakasza már apad, a jég döntő része levonult, de a vízgyűjtőn felhalmozódott hó olvadása tovább táplálja az árhullámot. A folyón további áradás várható, sok helyen kell számítani az elsőfokú szintek feletti vízállások kialakulására. 

Az áradó tisza az ukrajnai Rahónál - Olenka Sudora felvétele

A Tisza vízállását a kialakult jéghelyzet nagymértékben befolyásolja: a folyó az országhatártól Szatmárcsekéig jégmentes, innen Tiszamogyorósig zajlik a jég, Tiszamogyorós és Zsurk között torlódott állójég, majd Záhony térségében 6 kilométer hosszan megcsúszott állójég van. Tiszabezdéd alatt a torkolatig a folyó be van fagyva, illetve megszakításokkal állójég van rajta - olvasható a Vízügyi Főigazgatóság honlapján.

A Szamos Dés alatti szakaszán több kilométer hosszan jégtorlasz indult el a folyón, várhatóan 2-3 méterrel emelkedik a vízszint a jégtorlasz mögött.

Mikes Norbert drónnal készült videója a Szamos folyón felgyűlt jégtorlaszról:

Köszönjük a felvételt!

A belvízzel elöntött területek nagysága is nőtt

A hirtelen enyhülés hatására a hó elolvad, de a talaj még nem engedett ki, így a csapadék nem tud beszivárogni. Az országban öt vízügyi igazgatóság területén tíz szakaszon is belvízvédelmi készültséget rendeltek el, ebből két szakaszon másodfokú készültség van érvényben.

A következő napokban fokozatos lehűlés várható, mely segít a kialakult helyzet javulásában.

Borítókép: Soltész György

Szerző: Cséki Gergő, Szente-Varga Bálint, Varga Sándor
Megjelent: 2017.02.06 12:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
Már most megjelent az első tiszavirág
Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt ma egy hidegfront miatt