Tovább javultak az előrejelzések

Kedden frissítették az európai számítógépes előrejelzés szoftverét.

Keddtől tovább javulnak az előrejelzések beválási számai, másfél év után újra frissítették ugyanis a két széles körben használt globális előrejelző szoftver egyikét, az európai ECMWF központét.

Az új verzióban a felszín (domborzat és vízfelületek) pontosabb modellezését, a csapadékelemek átdolgozását, ill. egy új, tavi modellezést segítő eljárást is bevezettek. Javult a műholdas adatok és rádiószondák asszimilációja is.

Jobbra: részlet az új verzió verifikációjából

A 41-es verziószámot viselő frissítés tesztfutásait (és annak verifikációit) április eleje óta figyelik a szakemberek, állításuk szerint az előrelépés számos ponton érezhető lesz. Jelentősen pontosabbak lesznek a magaslégköri előrejelzések, de javulás figyelhető meg a csapadék, a nedvesség és a felszíni hőmérsékletet tekintve is.

Számos meteorológiai produktum alapul az ECMWF előrejelzésén, melyek így május idusától még pontosabb alapadatokból készülnek majd. Az új verzió május 12-én, kedden, az esti órákban debütált, az első középhosszútávú (egyhavi) előrejelzés két nappal később, május 14-én.

További információk az ECMWF honlapján »

Szerző: Időkép
Megjelent: 2015.05.11 16:57


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell