Ismét romlott a levegő minősége

Debrecenre elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten még mindig érvényben van a tájékoztatási fokozat.

Friss: Debrecenre is elrendelte a helyi polgármester a szmogriadó riasztási fokozatát. A légszennyezettség romlása miatt a városban tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyíltszíni égetése - tájékoztat a hirado.hu.

Korábban: Budapesten nyolc mérőponton is jelentős romlást mértek a levegő minőségét illetően, a riasztási küszöbértéket is túllépte a szállópor koncentrációja, ezért a

riasztási fokozat első napi feltétele

ismét teljesült. Kedden délután viszont csapadék érkezik, bár jelentős légmozgás ekkor sem várható, viszont a levegő minősége javulhat.

10 településen veszélyes a levegő

További tíz településen - Hernádszurdokon, Miskolcon, Sajószentpéteren, Kazincbarcikán, Putnokon, Egerben, Salgótarjánban, Oszláron, Nyíregyházán és Debrecenben - veszélyes a levegő, valamint hét további település levegőjét minősítették egészségtelennek - közölte az MTI.

Szombat: Salgótarjában az utóbbi napokban ismét szennyezettebbé vált a levegő, így elrendelték a

szmogriadó riasztási fokozatát.

A város polgármestere arra kéri a lakosságot, hogy lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, kerüljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, illetve a tömegközlekedést vegyék igénybe. Emelett tilos az avar és a kerti hulladékok égetése, leállították az építési, bontási munkákat, és fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó szabályok betartását - közölte az MTI.

A fővárosban is romlott a levegő minősége

Budapesten indokolt a szmogriadó tájékoztatatási fokozatának fenntartása, ugyanis ismét emelkedett a szálló por koncentrációja a városban. Pénteken és szombaton is több mérőponton meghaladta a szálló por koncentrációja a tájékoztatási küszöbértéket, szombaton azonban Budapest egyes területein lassú javulás volt tapasztalható a levegőminőségben.

Péntek: Lefújták a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban, újra közlekedhet minden autó.

Ennek ellenére a korábban kitiltott autók tulajdonosai pénteken még ingyenesen BKV-zhattak, valamint a HÉV, a MÁV-Start és a Volánbusz állami megrendelésű elővárosi járatain is ingyenesen utazhattak a forgalmi engedély felmutatásával. 

14 városban, köztük Budapesten és Vácon, Tökölön, Szolnokon, Százhalombattán, Sopronban, Szentgotthárdon, Szombathelyen, Tatabányán, Dunaújvárosban, Dorogon, Hernádszurdokon, Veszprémban, Pécsett kifogásolt a levegő-egészségügyi helyzet - írja az ANTSZ.

Hat városban még veszélyes a levegő minősége

Szegeden, Debrecenben, Egerben, Győrben, Ajkán, Esztergomban, Oszláron egészségtelen a levegő minősége és az országi északi, északkeleti részén hat városban - Miskolc, Nyíregyháza, Salgótarján, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Putnok - a legmagasabb a légszennyezettség, ahol továbbra is veszélyes a levegő-egészségügyi helyzet.

Borítókép: Jotti

Szerző: Herrmann Dóra, Berceli Balázs
Megjelent: 2017.01.27 13:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Vajon látjuk majd az év negyedik teliholdját?
Makacskodik a tél a hegyekben