Januári időt hoz a sarki hidegbetörés az USA-ba

115 éve nem hullott ennyi hó ilyen korán Minneapolisban. A sarki levegő dél felé terjeszkedik, 20-25 fokkal lesz hidegebb az átlagnál.

Nem mindennapi időjárás jellemzi az USA északi és középső államait. Kanada felől sarki légtömeg indult el dél felé, mely helyi idő szerint kedden érkezett meg az USA északi államaiba. Több helyen intenzív havazás kezdődött, így az "iker városok" néven ismert Minneapolis és St.Paul környékén is, ahol

115 éves rekord dőlt meg.

A Minneapolis-St. Paul Nemzetközi Repülőtéren 20 cm (7,9 inch) hó hullott. Iyen korán ennyi hó a feljegyzések kezdete óta nem esett. Utoljára 1905-ben fordult elő, hogy 10 cm-nél több hó esett Minneapolisban, de akkor 9 nappal később, október 29-én. A legvastagabb októberi hótakarót (8,2 inch) 1991. október 31-én jegyezték fel (forrás: AccuWeather).

Fotók: Rhonda Blue és Convolvulaceae/Twitter

A hideg a következő napokban tovább terjeszkedik dél felé, több középső és nyugati államban drasztikus lehűlés várható, sőt a hideg egészen Új-Mexikóig, valamint Texasig hatol. Az átlagosnál 8-10 fokkal melegebb időt több helyen

az átlagosnál 20-25 fokkal hideg idő váltja.

A 850 hPa-os szint (kb. 1500 méteres magasság) hőmérsékletének alakulása az átlaghoz képest október 24 és 27. között (előrejelző modell: ECMWF, forrás: WXCharts.com

A hidegbetöréshez viharos szél és kiadós havazás is társul, jövő hét elejéig

többfelé 5-25 cm hó is lehullhat.

A hegyekben ennél is több várható, néhol az 1 métert is megközelítheti a friss hótakaró vastagsága. Vagyis október végén januári idő köszönt be a térségbe.

Az október 28-ra előrejelzett hósvastagság, valamint a hóvastagság várható alakulása október 24 és 28. között (előrejelző modell: ECMWF, forrás: WXCharts.com)

Ezzel ellentétben Európában nem lesz jele a korai télnek, szinte az egész kontinensen az átlagosnál enyhébb időt hoz október utolsó hete.

Borítókép: Convolvulaceae/Twitter

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.10.23 19:55


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Előbb északkeletre, majd a Dunántúlra hoz zivatarokat a holnapi front
Viharokkal érkezik a keddi hidegfront
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban