Vulkánkitörés (frissítve)

Újabb vulkán, a Grimsvötn lépett működésbe a szigeten, egyelőre csak brit légitársaságok járatait törölték.

Frissítve (szerda: 11:00): 3 járatot törölt a Malév, a reggeli koppenhágai, göteborgi és hamburgi járat nem szállt fel.

Frissítve (szerda 0:40): A szerda hajnali órákig Nagy-Britannia, Dánia, valamint Skandiánvia déli területei fölé ért be a hamufelhő. A Met Office 6 óránként frissített egynapos előrejelzése alapján kizárólag a magas légrétegekben jelentős a hamukoncentráció, így például a piros színnel jelzett terület egyes részein továbbra is engedélyezik a légiközlekedést a 6 kilométeres szint alatt.

Az élő légiközlekedési helyzetkép a hamufelhő pillanatnyi elhelyezkedésével együtt a Flightradar24.com-on követhető.

 

Előzmények

Bizonyára mindenki emlékszik még arra, mikor bő egy évvel ezelőtt, 2010. áprilisában az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése szinte teljesen megbénította kontinensünk légi közlekedését.

Most szombaton viszont egy újabb tűzhányó, a Grimsvötn lépett életbe a szigeten, így újabb nagy mennyiségű vulkáni hamu került a légkörbe, mely a helyi meteorológusok szerint nagyjából 20 km-es magasságig jutott fel. A Nagy-Britanniából induló és oda tartó légitársaságok kedden több járat indulását is törölték, ám ez a vulkáni hamu nagyobb részecskékből áll, mint a tavalyi kitörésé, így várhatóan gyorsabban kihullik majd a légkörből.

A jobb oldali műholdfelvétel helyi idő szerint hajnalban készült, a Nap sugarai keletről (balról) érkeznek. A kitörés sötétbarna hamuoszlopa a felvétel közepén, a fehér felhőréteget áttörve emelkedik a magasba, árnyéka több tíz kilométerre nyugatra vetül. Az árnyékban felbukkanó kék színű pixelhibák oka az, hogy itt még szinte éjszakai sötétséget észlel a műhold kamerája, amelyet nem tud jól fényképezni.

A vulkánkitörés részleteiről a Tűzhányó blogon találnak további információkat!

A kitörési felhő elérte a 20 kilométeres magasságot is, azonban az Eyjafjöll tavalyi kitöréséhez képest valamivel durvább hamu gyorsan visszahull az alacsonyabb légrétegekbe; a vulkántól délre és keletre húzódó, attól távolodó hamufelhő már nem emelkedik a felhőzet szintje fölé.

A fél nappal későbbi, vasárnap délután készült felvételen már nem látni kitörésből származó hamuoszlopot, azonban a vulkánból távozó hő így is megkavarja a felhőket (különös, gyűrűs kavargás a kép északkeleti, jobb felső részén). Az alacsonyabb rétegekig visszahulló hamu- és porfelhő a szigettől délre sodródik a tenger fölé, de csak kevés helyen marad a fehér színű felhőzet felett.

Bár a mostani kitörés intenzitása nagyobb, mint az európai légiforgalmat tavaly megbénító, szintén izlandi vulkáni működésé, a durvább szemcséjű hamu eddig inkább az alacsonyabb légrétegekben maradt.

A felvételeket 2011. május 22-én készítette az Aqua műholdon elhelyezett MODIS-érzékelőrendszer.

Timár Gábor cikke az [origo] oldalán: Az izlandi vulkán monumentális kitörési felhője műholdképen >>>

Szerző: Timár Gábor, Kurunczi Rita
Megjelent: 2011.05.24 10:51


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon
Kitört egy vulkán Japánban, még a villámok is csapkodtak a hamufelhőben
Így sütött le este hamuszürke fényével a Hold