Izlandi vulkán: riasztás

A legmagasabb, ötödfokú riasztást adta ki az izlandi meteorológiai szolgálat. A jég alatt már ott a magma.

Újabb cikk a témában: Kitört a Bárdarbunga

Vörös riasztást adott ki szombat délután az Izlandi Meteorológiai Szolgálat a Bárðarbunga (ejtsd: Bárdarbunga) közeljövőben várható, nagy valószínűségű kitörése miatt - írja a BBC. A jég borította felszín alatt már most tör fel a magma, a becslések 150 és 400 méter közé teszik a felszínig hátralevő távolságot. Naponta több tucat földrengést regisztrálnak a környéken.

Könnyen megismétlődhet a 2010-es eset, amikor is az Eyjafjallajokull kitörése miatt Európa jelentős része felett le kellett állítani a légiközlekedést, az okozott kár összegét 500 és 800 milliárd forint közé becsülik. A vulkáni hamu korábban több légibalesetet is okozott, ezekről itt lehet olvasni.

Árvíz öntheti el a környező területeket

Szerdán a helyi hatóságok a hegyhez közeli területről evakuálták az embereket, ma pedig repülési tilalmat is elrendeltek a környéken. Külön veszélyt jelenthet, hogy a hegyen lévő gleccser hirtelen megolvadása esetén árvíz öntheti el a környező területeket.

Élő vizualizáció a földrengésekről

Frissítve: Vasárnap délután harmadfokúra mérsékelték a riasztást, az azonnali kitörést most kevésbé tartják valószínűnek.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2014.08.23 19:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon
Kitört egy vulkán Japánban, még a villámok is csapkodtak a hamufelhőben