Itt a vége! (frissítve)

Villámparádé nyugaton, zivatarlánc északkeleten. Bő 10°C-kal esnek majd vissza a maximum-hőmérsékletek.

Frissítve (7:00): Az ország túlnyomó részén borult, esős időre ébredhettünk, a nap folyamán a keleti országrészben helyenként jelentős mennyiségű, akár 40-50 mm csapadék is hullhat.

Frissítve (20:00): Jelenleg már csak az északkeleti csücsökben van egy intenzív cella, a nyugati határszélen esik az eső, másutt erősen felhős az ég. Az északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként továbbra is viharos lökések kísérik. 

Frissítve (13:00): A várakozásoknak megfelelően tovább erősödött az ország északkeleti felén mozgó, vonalba rendeződött zivatarok armada. Az ukrán-magyar határnál élőkhöz tehát heves kifutószéllel, felhőszakadással érkezett a vihar.  

Frissítve (12:00): A Tiszántúlon is heves villámtevékenységgel kísért zivatarvonal vonul, az egyik góc üllője több km magasságig felnyúlik, ez várhatóan tovább fog erősödni.

 

Frissítve (6:55): Országszerte felhős égboltra ébredhettünk fel, a hőmérsékletek jelenleg átlagosan 20 fok körül alakulnak. Ezekben a percekben a Balaton térségében mozog egy igen intenzív cella, így a tó mindkét medencéjében másodfokú viharjelzés van érvényben, a keleti végében időnként viharosak az északnyugati széllökések. Az északkeleti megyékben végigvonuló zivatarvonal hamarosan átlépi Szlovákia keleti határát.

Webkameráink is rögzítették a Balaton elérő zivatarcellát: Tapolca és Balatonboglár szemszögéből láthatjuk.

Frissítve (4:40): A hidegfront látványos felvillanások ezreit festette a dunántúli égboltra, ám a betörő légtömegek okozta zivatar első hulláma itt csak Mosonmagyaróvár, Sopron és a Fertő-tó környékét érintette igazán - a Balaton és a déli megyék csupán a távoli fényjátékban gyönyörködhettek.

Nem így az Északi-Középhegység, amelyet mintha átok sújtana; immár harmadszor fordul elő néhány héten belül, hogy egy vonalba rendeződött zivatarok hatalmas mennyiségű csapadékot zúdít a tavaszal amúgy is sokat szenvedett térségre, miközben "átugorja" szinte teljes Közép-Magyarországot, és a frissítő esőre szomjazó földeket, növényeket, kerteket, kukoricásokat és egyéb ültetvényeket.

Címlapi kiajánlónk fotóit J.K71, Dobos Gábor, H.Ati és Gobiker nevű észlelőink küldték be ma éjjel szerkesztőségünkbe. Köszönjük a képeket!

Korábban -

Egy nap még hátra van a kánikulából, de már közeleg a felfrissülés. Ennek oka egy szombaton érkező hidegfront, mely több napra véget vet a napok óta tartó hőségnek, mely pénteken fog tetőzni, a legmagasabb hőmérsékletek az Alföldön akár a 36 fokot is elérhetik.

Most még Nyugat-Európa felett helyezkedik el az a frontrendszer, melynek hidegfrontja az előrejelzések szerint  péntekről szombatra virradó éjjel éri el Magyarországot. Előtte pénteken kora estétől már északnyugatira fordul a szél, a Dunántúlon néhol meg is erősödik, és nyugat felől felhősödés kezdődik. Hajnalban aztán egyre erősödő, helyenként viharossá fokozódó szél kíséretében megérkezik hazánkba a hidegfont.

A frontvonal mentén kezdetben a Dunántúlon, egyre többfelé alakulhatnak majd ki záporok, intenzív zivatarok, melyek akár vonalba is rendeződnek majd. A zivatarokat helyenként, jégeső és szélvihar is kísérheti. A csapadékzóna gyorsan halad kelet felé, szombaton délután ezek a jelenségek már főként a keleti, északkeleti területeken lesznek jellemzőek.

A front mögött erős, a Kisalföldön és a Balaton térségében, valamint a középső megyékben helyenként viharossá fokozódhat az északnyugati szél, és megérkezik a hidegebb levegő is. A nyugati országrészben a szombat hajnali 16-18°C körüli hőmérsékletről csak 20-23°C emelkedik majd a hőmérők higanyszála, de a keleti országrészben is jelentősen, bő 10°C-kal visszaesik a napi maximum-hőmérséklet az előző napokhoz képest. Szombaton ugyan a Tiszántúlon még megközelítheti a 30°C-ot, vasárnap azonban már országszerte csak 22 és 26°C között alakulnak majd a legmagasabb hőmérsékletek.

A kánikulában szenvedők tehát végre fellélegezhetnek, azonban azoknak, akiknek a szervezete nehezen alkalmazkodik a gyors hőmérséklet-változásokhoz, pihenés, csökkentett terhelés ajánlott a szombati napon. Emellett hidegfronti hatás terhelheti az arra érzékenyek szervezetét, reumatikus és görcsös panaszok jelentkezhetnek, valamint az asztmatikus betegséggel élők állapota romolhat. 

A következő hét elején sem számíthatunk már az átlagosnál magasabb hőmérsékletekre. A szél eleinte élénk marad, a jelenlegi számítások szerint úgy tűnik, hogy egy leszakadó magassági hidegörvény miatt még napokig nem tér vissza a nyaralóidő, csak lassan kezd majd újra melegedni a levegő.

Továbbra is várni fogjuk fényképeiket,

észrevételeiket, melyeket előre is köszönünk!

Szerző: Ivády Anett, Kurunczi Rita
Megjelent: 2010.07.22 23:14


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hidegfront szakítja meg a melegedést
Tuba Budapest felett, gyönyörű szivárványok és látványos virgák az országban
Apró jégszemek sokasága potyogott az égből