Hódara is esett

Záporok-zivatarok tomboltak a Dunántúl keleti felén és a Duna mentén, nem egy helyen jégeső és hódara is esett.

Váraljai jégesővel búcsúzunk (szerda 17:46): Szentes Olivér nevű felhasználónktól kaptuk az alábbi képeket Váraljáról. A legtöbb zivatart és jégesőt okozó cella már leépült, az utolsó állva marad harcosok még Baja térségében és a Siófok-Paks közötti területen mozognak délnyugat felé. Várhatóan ezek a cellák is hamarosan legyengülnek.

 

 

 

 

 

 

 

Mammák és virgák a Balaton fővárosa fölött (szerda 16:30): A záporok a Balaton keleti és középső medencéjét is elérték, siófoki webkameránk látványos csapadéksávokat és mammákat örökített meg.

Sokfelé esik jég, hódara (szerda 15:55): Dabas, Kiskunlacháza, Somogymeggyes, Kaposújlak, Harkány, Búcs - néhány település, ahonnan az elmúlt időszakban jégesőt vagy hódara záport jelentettek észlelőink.

Pilistetőről a mai hódara záporok (szerda 15:50):

Micsoda hódara zápor! (szerda 15:05): Szárliget nem sokkal ezelőtt egy intenzív hódara zápor nyomán valósággal kifehéredett. Brenata fotója, köszönjük!

Didergős záporok (szerda 14:30): Alaposan, 5-6 fokkal is visszaesett a hőmérséklet a záporok, zivatarok által érintett területeken, a Dunántúlon keleti részén több helyen is csak 7-9 fokot mutatnak a hőmérők.

Jobbra: Székesfehérváron 5-6 fokot zuhant a hőmérséklet egy jégesővel kísért zivatar nyomán.

Első fokú riasztás a szél miatt (szerda 14:05): Az Országos Meteorológiai Szolgálat több dunántúli és északkeleti megyére is citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adott ki a viharossá fokozódó szél miatt. Az elmúlt órában Gárdonyban 71, Bakonyszombathelyen 68, Kendig-csúcson és Szentlászlón 66 km/órás lökéseket regisztráltak másodperces szélmérőink.

Jégzápor Piliscsabán (szerda 13:35): Makaye fotói, köszönjük szépen!

 

 

 

 

 

 

 

Jégeső és hódara Szobon és Vácon (szerda 13:20): A cellákat több helyen kíséri jégdara, apró szemű jég is. Az alábbi fotókat Atanzso és Szerkesztőségünk készítette.

 

 

 

 

 

 

Virgák és zivatar Vác-Nyulas felett (szerda 12:45): Webkameránk gyorsított felvétele.

Hódara a Pilis-tetőn (szerda 12:40): Pilis-tetőn néhány perccel ezelőtt hódara hullott, ez webkameránkon is remekül látszik.

 

Megjelentek az első záporok, sőt még az ég is megdörrent: a mai délután már csak ilyen lesz. Kissé hűvösebb, szelesebb ma az idő, folytatódik az áprilisi változékonyság.

Az Eger-Paks-Pécs vonal széles sávjában, tehát az egész Duna-Tisza közén, délnyugaton és a Dunakanyarban is "kipöttyösödött" a radarkép, a legelső villámok a Dunakanyar nyugati oldalán alakultak ki.

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita, Cséki Gergő, Berceli Balázs
Megjelent: 2014.04.16 12:39


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szivárvány jelent meg a csapadéksávon
Hó és jég, reggel dér fehérített