Melegrekordokkal indult a szeptember

Az országos és a fővárosi melegrekordok is megdőltek szeptember első és második napján.

Több melegrekord is született

Szeptember első és második napja is melegrekordokat hozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint kedden Dombegyházán 36,9°C-ig emelkedett a hőmérséklet, ezzel megdőlt a 2012-ben Körösszalálon regisztrált 35,2°C-os rekord. A fővárosi melegrekord is megdőlt, ugyanis Újpesten 35,4°C-ot regisztráltak a legmelegebb órában, ez pedig 1,3°C-kal volt melegebb, mint az 1942-ben regisztált érték. Ez az érték új szeptemberi melegrekordot is jelent a fővárosban, ugyanis soha nem volt még ilyen meleg szeptemberben Budapest területén, mióta méréseket végeznek.

Szerdán pedig a Szabolcs-Szatmár-bereg megyei Tuzséron 36,0 fokkal született új melegrekord. Az erre a napra vonatkozó eddigi rekord 35,0 fok volt, melyet 1944-ben Kaposváron mértek.

Korábban:

A hétfői napot követően kedd hajnalban az ország nagy részén ismét igen enyhe volt az idő, inkább csak a szélvédett völgyekben hűlt le jobban a levegő.

Az enyhe éjszakán új országos és fővárosi minimum hőmérsékleti rekord született. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Pécs Árpádtetőn 22,8 fokos minimum hőmérsékletet mért, amely új országos rekord. Az eddigi rekordot egy 1942-es mérés tartotta, akkor Farkasgyepűn 22,4 fok volt hajnalban.

Több, mint 1 fokkal megdőlt a budapesti rekord is; a fővárosban ezen a napon 1990-ben a Széchenyi-hegyen 21,0 fokos minimum hőmérsékletet regisztráltak a műszerek; a mára virradó éjjelen azonban János-hegyen csupán 22,2 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Szerző: Cséki Gergő, Berceli Balázs
Megjelent: 2015.09.01 11:17


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Állati melegen indult a hét
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy