Ismét rekordmagas vízállás

A Balaton átlagvízszintje szerdára elérte a 134 centimétert, ez már 5 cm-rel haladja meg a korábbi, márciusi rekordot.

Idén egyszer már beszámoltunk rekordmagas vízállásról a Balaton esetében: március 7-ére a tó átlagvízszintje 129 centiméterre emelkedett, mely új rekordnak számított.

Jobbra: Balatonmáriafürdőn is kiöntött a magyar tenger. Webkameránk képe megtekintehtő itt.

Nos, kedd reggelre ez a szint az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint 133, majd újabb 1 centiméteres emelekedést követően szerdára 134 centiméterre nőtt, mely új rekordnak számít. Annak ellenére, hogy nyitva tartják a Sió-zsilipet, péntek óta a térségben és a vízgyűjtőn lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék következtében hat centit emelkedett a vízállás. A vízeresztés mértékét idő közben 25-ről 30 köbméterre növelték másodpercenként, ennél intenzívebben nem tudják folyatni a Balaton vizét, hiszen lejjebb például a Kapos is árad - írja a Somogy Online.

Vasagabo nevű balatonőszödi felhasználónk képei, köszönjük!

Balatonszemesen működő webkameránk élő képe itt.

A Balaton környékén egyébként Siófokon hullott a hétvégén a legtöbb eső, szombatról vasárnapra virradóra mintegy 100, majd vasárnap délelőtt további 40 mm. Ennek következtében a déli városrészen, az Arany- és az Ezüstparton több utca is víz alá került, a víz több helyen pincékbe, mélygarázsokba tört be - olvashatjuk az Indexen. 

Szerencsére az esőzés ezúttal nem párosult erős széllel, így legalább a csordultig telt tó a medrében maradt.

Mindeközben a Murán és a Dráván is rekordárvízre készülnek, több helyen is az eddigi legmagasabb vízszintet meghaladó vízállás mellett várják a tetőzést.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2014.09.15 16:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Szerdán befejezték a Balaton vízeresztését
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett