Ismét működik állomásunk a Hajag-tetőn

A Bakony Rádió Klubnak köszönhetően térhettünk vissza a hegység egyik legmagasabb csúcsára.

Több éves kényszerű technikai szünet után újra vannak méréseink és élőképeink az időjárási szempontból stratégiai fontosságú helyen, a Közép-Dunántúl legmagasabb hegységének szívében, közel 700 méter magasan.

(Videó - A délnyugatra néző kamera képe december elsején)

A Hajag-tető (Középső-Hajag) egy kevéssé ismert, ám annál különlegesebb hely - mintegy 646 méteres magasságban, szinte érintetlen erdőben, különleges hangulatú természeti környezetben fekszik.

A hegytető közelében lévő két kis tisztás ad otthont a Bakony Rádióklubnak, valamint a Bakonykarszt ZRt. vízmű átjátszójának; nekik köszönhetjük, hogy magasan a fák koronája fölé emelkedő, kb. 35 méter magas oszlop tetején szerelhettük fel szélmérőnket, kameráinkat, rádiószonda- és AMDAR (repülőgépes) vevőinket, villámlokalizációs érzékelőinket és időjárás-állomásunk egyéb szenzorait.

Légifotó - a Hajag-tető felülről (a kép bal oldalán található "kisebbik" (35 méteres) oszlop ad helyt a kameráknak és az időjárás-állomás elemeinek - középen a Rádióklub erdei bázisa található)

Hajag-tető rendkívül fontos meteorológiai mérőpont, hiszen sokszor itt, és ebben a magasságban "csíphető el" legelőször általában egy-egy nagyobb, a főváros felé is közelítő téli, havazásba váltó csapadékhullám; sokszor itt mérhetőek a legviharosabb északnyugati szélbetörések, légmozgások, heves feláramlások, durva széllökések; itt jelenik meg legszebben a Dunántúlon ősszel és télen gyakran jelentkező inverzió; főn hatás is sokszor keletkezik a Bakonynak nekiütköző, a hegyeken feltorlódó, majd melegen alábukó légtömegek hatása; és még megannyi különleges természeti jelenség.

Majdnem ilyen magasan található (légvonalban nem is olyan távol, délre elhelyezkedő) Kab-hegy (599m) a TV adótoronnyal, amit még a Balaton déli partjáról is jól látni (itt működik az Országos Meteorológiai Szolgálat a Magyarországon valaha mért legnagyobb széllökést regisztráló műszere), északon pedig a Bakony legmagasabb pontja a Kőris-hegy tűnik fel (709m), csúcsán a Hungarocontrol hatalmas civil légtér-ellenőrző fehér kupolás radarjával.

Mindezek gyönyörűen látszanak két, már most is működő kameránk képén - a Déli irányba nézőn a Kab-hegy fényei, míg az Északin a Kőris-hegy hatalmas fehér csúcsdísze vehető ki teljes képernyős nagyításban. A kamerák mellé távirányítható reflektorokat is szereltünk, ezeket azonban csak indokolt esetben (pl. egy vaksötét, éjszakai havazás, vagy durva, a fákat döntögető szélvihar esetén) kapcsoljuk be, hogy ne fényszennyezzük a természetet feleslegesen.

A jelenlegi két kamera mellé további 3-at tervezünk még tavasszal; az északi és déli mellé kerül majd egy keleti és nyugati, sőt - a földfelszínhez közel, a lombok alá rögzített "erdő-figyelő" kamera is. És bár nem meteorológiai jellegű információ, talán érdekes lehet nézőink számára, hogy - a mérési helyszínhez egészen közel - található egy korábban szupertitkos, mára teljesen elhagyatott volt szovjet troposzféra rádió központ tornyai és bunkere, mely igazolja, hogy rádiós szempontból is kivételes helyszín. A föld alatti labirintus-rendszer, plusz két gigászi, máig fennálló, birodalmi lépegető méretű antenna-platform egyenlőre nem látogatható. (Figyelem, a hely magánterület, szigorúan tilos és életveszélyes belépni a területére, térerő nem mindig van, segítséget sem tudunk hívni! A környéken a HATESZ Egyesület szervez turisztikai, természetjáró, geológiai túrákat és közösségi programokat. Ifjúsági sátortáborokat tartanak, túraútvonalakat újítanak fel. (Ajánló - Honlapjukról térkép is letölthető és szervezett programjaikra is itt lehet jelentkezni: www.hajag.hu HA TESZ - Jobb Lesz!)

Mindemellett a Hajag nappal üde, zöld és friss, az éjszakák barátságosak, néha misztikusak, a tiszta égbolt pedig csodálatosan kristálytiszta. Jövőre - az erdőfigyelő kamerán kívül - teljes, éjszakai égboltot belátó gömbkamerát is szeretnénk majd telepíteni.

Mindezt tehát a Bakony Rádió Klubnak és a Bakonykarszt ZRt.-nek köszönhetjük, akik felajánlották számunkra a lehetőséget - reméljük, tetszik majd nézőinknek is ez a rendkívül különleges és szép természeti környezet.

Hajagi automatánk a Hőtérképen és más térképeken nagyítással érhető el, Bánd-Herend és Bakonybél közötti háromszögben; Már élő kameráink Itt és Itt találhatóak, a korábbi felvételeket pedig Innen és Innen lehet letölteni -

Minden nézőnknek és a projektben részt vevőnek kellemes ünnepeket kíván stábunk és fenti partnereink!

Köszönjük!
2017.12.20. / Időkép.hu

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.12.20 5:05


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

A Bakonyból is lehetett látni a Schneeberg havas csúcsát
Ezüsthidat rajzolt a hold a Balatonra
4-5 centi friss hó borította a Kékest