Ismét -20 fok hazánkban

A Duna-Tisza közén a nagy havazás után kedd virradóra kiderült az ég, a hőmérséklet zuhanni kezdett.

Mi várható a folytatásban? (Kedd, 10:25): Napközben észak, északnyugat felől felhők érkeznek, de a felhőátvonulások mellett eleinte néhány órára mindenütt előbukkan a Nap. Északkeleten, északon, később keleten, délkeleten várható hózáporhavazás, 1-6 cm friss havat hagyva maga után. Éjjel keleten és északkeleten sűrű, zúzmarás ködfoltok képződhetnek, a hóval borított, derült területeken újra -15 és -20°C közé csökkenhet a hőmérséklet.

A Balatonon jelenleg hideg, ám szép, napos idő van, Boróczy Endre és Sipsup képe is tanúsítja azonban, hogy a hétvégi szeles időjárás hogyan törte fel és tolta ki a magyar tenger partjára az addig képződött jeget.

     

Két napos havazás fejeződött be hétfő délután a Duna-Tisza közén, a helyenként 15-20 centimétert elérő hóréteg, a szélcsend, és a derült ég hatására kedd hajnalban zuhanni kezdett a hőmérséklet. Ma éjjel legnagyobb hidegre így a Mátra környékén és a Jászságban számíthatunk.

Reggel 7 órakor -21,1 °C-ig csökkent a hőmérséklet a nógrád megyei Kállón, jelentette jazmin98 észlelőnk éjjel-nappal üzemelő időjárás-állomása. Hasonlóan zord idő volt Hatvanban is, ott -19,9 °C volt napkeltekor a hőmérséklet Tigermax észlelőnk mérőpontján. Az OMSZ másodfokú fagyriasztást adott ki Észak-Magyarországra, a 1923-ban Miskolcon mért napi rekord, -25 °C azonban várhatóan nem dől meg.

Az élő hőmérsékleti helyzet itt követhető »

Legutóbb aranyvasárnapkor, azaz december 19-én hajnalban volt -20 fok alatti hideg, akkor -23,7 °C volt a legalacsonyabb mért hőmérséklet, a napi hidegrekord 3 tized fok híján majdnem megdőlt. A hideg akkor is a szélcsendes, derült időben, hófedte területen állt be.

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2010.12.28 1:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Fagyott péntek reggel is: néhol -3 fokig hűlt a levegő
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben
Hidegfront szakítja meg a melegedést