Ismét meteort láttak (videóval)

Csütörtökön 17 óra 50 perckor zölden izzó meteor volt látható hazánk felett.

Csütörtökön 17 óra 50 perckor olvasóink az ország számos pontján zölden izzó meteoritot láttak. "Tűzijátékszerűen ívelt hatalmas fénnyel és a végére kettévált" - írta Kun János, kecskeméti olvasónk.

Az égi jelenséget a Dunántúlról sajnos nem lehetett látni, hiszen ekkor ott már esős volt az idő, azonban nagyjából a Budapest-Miskolc-Békéscsaba-Baja négyszög felett szakadozott volt a felhőzet, így onnan jó eséllyel látni lehetett a meteort.

A felvételt a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület készítette, köszönjük!

Kecskemét mellett Budapestről, Ceglédről, Kalocsa, Szeged, Miskolcról és Szentesről is látták észlelőink a jelenséget. Valószínűleg a jelenség a Dunántúlról is látható lett volna, ha nincsenek esőfelhők az égen.

A meteornak a beszámolók szerint "pokolian erős" fénye volt. Az északi irányban látható felvillanás nagyjából 5 másodpercig látszódott, keleti-nyugati irányban vonult át az égen, majd darabokra hullott.

Utoljára 2010 februárjában volt megfigyelhető hasonló erősségű meteor hazánkból, akkor Örkényről sikerült is rögzítenie ezt egy webkamerának, szlovák és cseh csillagászok később pedig a meteorit darabjait is megtalálták.

Várjuk beszámolóikat, fényképeiket!

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.11.29 19:49


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön
Tűzgömb suhant át csütörtök este