Búcsúzik a tél

Kezdetben havazás, majd egyre inkább havas eső, eső formájában hullhat a csapadék.

Reggeli közlekedés Zalában (15:00): Több helyen vastag hó borította a reggeli órákban Zala megye útjait, mint az Hódos Tamás tótszerdahelyi észlelőnk videójából is kiderül. Köszönjük szépen!

Már csak eső esik (13:44): A havazás mindenhol megszűnt, már csak eső formájában hull a csapadék az Északi-középhegységben és az Alföld középső tájain. Közben keleten, északkeleten több helyen 10-12°C-ot mutatnak a hőmérők.

Átmeneti nyugalom a Dunántúlon (11:45): Nyugaton már csak helyenként szállingózik a hó, délnyugat felől pedig megkezdődött a felhőzet átmeneti felszakadozása.

Egyre kevesebb helyen havazik (11:09): A nyugati országrészben egyre kevesebb helyről jelentenek havazást észlelőink, a középső országrészben és a főváros térségében az eső a meghatározó csapadék, csak helyenként esik havas eső. Közben északkeleten több helyen a Nap is előbújt a délelőtti órákban a felhők mögül.

Nyugaton a hó az úr (10:37): Már csak nyugaton, északnyugaton havazik, máshol, ahol csapadék hull, eső, havas eső a jellemző. Szalafőn már 33 cm, Szakonyfaluban pedig 43 cm hó fedi a tájat észlelőink szerint.

Jobbra Hylaarborea képe látható Szombathelyről, köszönjük!

Újabb szünet délnyugaton (10:11): Délnyugaton ismét átmenetileg megszűnt a csapadék, a nap folyamán északkelet felé haladva egyre több helyen is eláll, azonban este újabb csapadékzóna éri el az országot délnyugat felől, de ebből már a legfrissebb számítások szerint az éjjel nyugaton is eső, havas eső eshet.

Élesedik a hőmérsékleti kontraszt (9:05): Miközben északkeleten a reggeli napsütésben már 6-7 fokot mutatnak a hőmérők, addig nyugaton továbbra is fagyos arcát mutatja a tél: Vas és Zala megyében -2, -3 fok körüli hőmérséklet a meghatározó. A napközben várhatóan tovább élesedő hőmérsékleti kontrasztot nyomon követhetik hőtérképünkön.

20 cm fölött (7:40): Nyugaton már több helyen elérte a 20 cm-t a lehullott friss hó vastagsága, sőt Sopronból 24 cm-t jelentettek.

Szakad a hó nyugaton (6:45): A Komárom-Siófok-Kaposvár vonaltól nyugatra sokfelé szinte intenzíven havazik, míg a Dunántúl keleti felét inkább már eső áztatja. Keleten, északkeleten ugyanakkor átmenetileg felszakadozott a felhőzet, a felkelő Nap sugarait is látni lehet.

Balra: Pacseg nevű felhsználónk fotója Kőszegről, köszönjük!

Nyugaton elkezdődött (péntek 21:45): Miközben a nappali órákban havazást okozó csapadékzóna lassanként északkelet felé elhagyja hazánkat, addig nyugati megyéinkben ismét havazni kezdett, mely az éjszaka folyamán a Dunántúl jelentős részére kiterjed, reggelig főleg a térség nyugati, északnyugati felén hullhat több helyen 10 cm-t meghaladó friss hó.

Újabb csapadék közelít (péntek 17:08): A mai havazást hozó csapadéktömb lassan észak felé távozik, eközben délnyugat felől közeledik az éjjeli folytatás. Holnap délelőtt elsősorban a Dunántúlon eshet.

Jobbra: Azrob16 "A kutyának sem kell már ez a februári hó" című fotója, köszönjük!

Keleten ennyi volt a hó (péntek 16:08): A keleti országrészben összességében lepel és 4 cm közötti hóréteg alakult ki, azonban ez folyamatosan olvadni fog a pozitív hőmérsékletnek és az esőnek köszönhetően. Itt már újabb havazásra nem kell számítani, a hétvégén kora tavaszias hőmérsékletekre is kilátás van.

A Tiszánál jár a halmazállapot-váltás (péntek 15:20): A Tisza vonalától keletre szinte mindenhol eső formájában hull a csapadék, tőle nyugatra havazás a meghatározó, míg a folyó mentén több helyről is havas esőt jelentettek észlelőink. Az aktuális időjárást nyomon követhetik Időkep térképünkön.

Intenzíven havazik a főváros környékén (péntek 15:05): Budapest környékéről több észlelőnk is sűrű, nagypelyhes havazásról számolt be az elmúlt órában.

Balra: Titi24 nevű felhasználónk fotója Sződről, köszönjük!

Csapadékszünet délnyugaton (péntek 14:27): Délnyugaton az előrejelzéseknek megfelelően megszűnt a csapadék, helyenként a felhőzet is felszakadozott kissé, de ez csak átmeneti jellegű, ugyanis a késő esti órákban újabb csapadékmező érkezik Horvátország, Szlovénia felől.

Szombathely és Sopron az élen (péntek 13:45): Hegyvidéki állomásainkat leszámítva a legtöbb hó eddig Szombathely és Sopron környékén hullott: a térségben 10-11 cm a friss hó vastagsága. A fővárostól keletre és Szolnok környékén is 7-8 cm hullott ezidáig. A havazás közben egyre inkább az ország északi felére korlátozódik.

77 cm a Kékesen (péntek 12:35): Zsombok Imre kékestetői észlelőnk beszámolója szerint az ország legmagasabb pontján már majdnem derékig ér a hó, miközben továbbra is intenzíven havazik. Estig akár a 85-90 centimétert is elérheti a hóvastagság, így egyelőre még kiváló viszonyok fogadják az ide érkező síelőket.

Egyre nagyobb területen olvad (péntek 11:55): A délkelet felől felénk áramló enyhe levegőnek köszönhetően a Dunától keletre eső területeken egyre több helyen olvadásnak indult a lehullott hó, a keleti határ mentén helyenként már 5 fokot mutatnak a hőmérők.

Délután kevesebb helyen eshet (péntek 11:00): A következő órákban dél felől átmeneti csapadékszünet jön, ám az északi, északkeleti országrészben estig tovább folytatódik a havazás, délkeletebbre pedig egyre inkább havas eső, eső várható. Az újabb intenzív csapadékzóna az esti órákban érkezik délnyugat felől. Regisztrált felhasználónk havazásról készült képeit megtekinthetik Képtárunkban.

Íme közülük egy: balra Attiladanka fotója Mogyoródról, köszönjük!

Hóömlés Kecskeméten (péntek 10:15): Györfi Tamás Facebook-profilunkon megosztott videója köszönjük szépen!

Nincs hófúvás (péntek 9:40): Az ország nagy részén legfeljebb élénk lökések kísérik az északi, északkeleti szelet, így szerencsére komolyabb hófúvás nem nehezíti a közlekedők életét. 

Dél felől közelít a meleg (péntek 8:00): Miközben a nyugati határ mentén még igen csak hideg van, addig délkeleten helyenként már pozitív hőmérsékletet mérhetünk. A kontraszt a hét végére tovább élesedik: akár 15 fokos különbség is felléphet a két országrész között.

Behavazódtunk (péntek 7:25): Hazánk nagy részén havazásra ébredhettünk, sokfelé sűrűn esik a fehér égi áldás. A legtöbb eddig a délkeleti tájakon hullott, ott ugyanakkor a magasban elkezdődött enyhülés hatására már havas eső, eső esik. Napközben folytatüdik a havazás, de keleten, délkeleten egyre több helyen folyékony halmazállapotra vált a csapadék.

Jobbra: Bodrogi Attila hajnalban készült fotója Hódmezővásárhelyről, köszönjük!

Délen helyenként már több órája havazik (csütörtök 23:35): Hazánk déli feléről egyre több helyen jelentenek havazást, sőt Szeged környékén intenzíven hull a hó. Éjjel fokozatosan észak felé tolódik a csapadékzóna, reggel az ország egy jelentős részén már fehér táj fogadhat bennünket.

Előzmények

Továbbra sem nyugszik a légkör hazánk fölött, a szárító hatású, leszálló légtömegek helyett a hét második felére újabb, több helyen nagymennyiségű csapadék érkezik. Kedd este egy hidegfront érkezett, melynek felhőzetéből főként hazánk északi, északkeleti felén fordult elő kisebb havas eső, havazás, de jelentős hóréteg ebből sehol sem alakult ki. Szerdán napközben főként északkeleti és délnyugati tájainkról jelentettek további kisebb havazást, hózáporokat, miközben máshol a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időszakokra kisütött a Nap, de elszórtan hózáporok kialakultak.

Csütörtöktől az északkelet felől a Földközi-tenger térsége fölé áramló hideg, sarkvidéki eredetű levegő keveredve az ottani enyhe, nagy nedvességtartalmú légtömegekkel újra mediterrán ciklont hoz létre, mely döntően meghatározza hazánk időjárásának alakulását a hét második felében.

A tartósnak ígérkező csapadékhullás csütörtök délutántól kezdődik, amikorra is dél, délnyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég, és kezdetben főként délnyugaton, délen, majd estétől észak felé terjedve máshol is egyre többfelé kezdődik havazás, A fokozatosan megélénkülő északi, északkeleti szelet helyenként erős lökések is kísérhetik, így kisebb hófúvás sem kizárt.

Pénteken már országszerte borongós, sokfelé csapadékos idő lesz meghatározó: elsősorban havazni fog, viszont keleti, délkeleti tájainkon - ahová a magasban már kissé enyhébb levegő áramlik - havas eső, eső válthatja fel a havazást. Igazi téli idő ígérkezik, a legmagasabb hőmérséklet is csak fagypont körül, kevéssel az alatt várható, csupán keleten, délkeleten lehet kissé enyhébb időre számítani. Az élénk északi, északkeleti légmozgás továbbra is okozhat kisebb hófúvásokat.

Hétvégén tovább folytatódik a csapadékos, gyakran szeles időjárás, viszont a dél, délkelet felől érkező enyhe levegő hatására a havazást egyre nagyobb területen havas eső, majd eső váltja fel, legtovább - előreláthatólag vasárnap hajnalig - a nyugati, északnyugati határ mentén havazhat, ahol akár ismét kialakulhat komolyabb hóhelyzet. Több helyen kiadós csapadékra van kilátás, helyenként akár 50 mm-t meghaladó mennyiség is lehullhat a jövő hét első napjaiig tartó időszakban.

Szombattól kezdődően emellett ugyanakkor jelentős enyhülés veszi kezdetét, bár - mint azt ahogy ezen a télen már megszokhattuk - ismét jelentős hőmérsékleti kontraszt alakulhat ki hazánk nyugati, északnyugati és keleti, délkeleti tájai között: míg az előbbi tájakon kezdetben fagypont körüli, majd kevéssel afölötti értékek lesznek meghatározóak, addig a délkeleti országrészben vasárnapra több helyen a 10 fokot is meghaladhatja a csúcshőmérséklet.

Jövő hét elejétől már csökken a csapadékhajlam, kissé szárazabb, enyhe levegő határozhatja meg időjárásunkat, így kellemesebb, kora tavaszi napok következhetnek.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

A cikkunkben megjelent képek Ticu, Lenard54 és Luigi Punto fotói, melyeket ezúton is köszönünk!

Szerző: Cséki Gergő, Berceli Balázs
Megjelent: 2013.02.20 13:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett