Ismét kitört egy vulkán Izlandon

Közel egy év után újra kitört egy vulkán a Reykjanes-félszigeten.

Hétfőn Izland fővárosától, Reykjavíktól nem messze, a Reykjanes-félszigeten kitört egy vulkán. Szerencsére a terület gyéren lakott, nagyjából 30-40 km-re délnyugatra fekszik a fővárostól.

Az Izlandi Meteorológiai Szolgálat már korábban jelentette, hogy több ezer kisebb földrengést regisztráltak Izlandon a Fagradalsfjall vulkán térségében, ezek közül a legerősebb a 4,8-as szintet is elérte. 

Előjelek: 6 nap alatt 12 000 rengés

A kitörés végül helyi idő szerint hétfőn, délután 16:40-kor történt meg. Az események az alábbi webkamerákon követhetők élőben:

Élőben a vulkánkitörés

A kitörés során nagy mennyiségű vulkáni gáz került a légkörbe. Az elmúlt 2 és fél évben egyébként ez már a harmadik alkalom, amikor arról olvashatunk, hogy vulkánkitörés volt a szigeten.

"A Háskóli Islands szakemberei által végzett ma reggeli felmérés szerint a láva 162 ezer négyzetméter területet borított be, mintegy 730 ezer köbméter magma mennyiség jött a felszínre.

Ez nagyjából másodpercenként 40 köbméter magmát jelent, ez a kitörési intenzitás jóval nagyobb, mint az előző két kitörés esetében volt. Ez persze nem jelenti feltétlenül azt, hogy ez egy nagy kitörés. Méretében még mindig kicsi, jóval kisebb, mint a 2014-es Holuhraun kitörés" - olvashatjuk Harangi Szabolcs beszámolóját a Tűzhányó Blogon.

Szerző: Nagy-Kurunczi Rita
Megjelent: 2023.07.11 18:22


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését
Sarki fény alatt bugyog a láva Izlandon
Kitört egy vulkán Japánban, még a villámok is csapkodtak a hamufelhőben