Ismét fejlődik az európai modell

Kedd délután áll üzembe az ECMWF modell friss verziója, melyben a nedvesség változásait prognosztizáló algoritmusok pontossága javul.

Jelenleg is zajlik az Európai Középtávú Előrejelzések Központjának (ECMWF) új, bolognai adatközpontjának építése. Az olasz nagyvárosban fog üzemelni az a szuperszámítógép, mely 2022-től kezdődően a szakmai körökben elismert európai előrejelzési modellt is futtatni fogja.

Az új számítógép érkezésére régóta készülnek a szakemberek, az elmúlt években több kísérletben is sikerült a napjainkban használt modellverziókat úgy módosítani, hogy azok a múltban újrafuttatva az akkor elérhetőnél pontosabb előrejelzéseket adtak (ez az ún. hindcast).

Az előrelépéshez ugyanakkor a megnövekedett számítási teljesítmény mellett szükség volt a meglévő számítási módszerek felülvizsgálatára is. Egy ilyen kísérlet során derült ki, hogy számos modellváltozó pontossága csökkenthető az előrejelzés beválásának romlása nélkül, az így felszabaduló erőforrás pedig más számításokra használható. Ezt a tapasztalatot állította éles üzembe az ECMWF májustól operatíven futó frissítése.

Az új változat a zivatarláncokat is pontosabban előrejelzi.
Középen a régi, jobbra az új verzió, balra a valós mérés. Forrás

A megszokott évenkénti frissítés helyett, alig fél évvel később már érkezik is a következő verzió, mely a modell nedvességgel kapcsolatos folyamatainak leírásában hoz jelentős változásokat. A felhő- és csapadékképződésre, valamint a hősugárzás terjedésére is jelentős hatással van a változtatás. A tapasztalatok alapján a modellben a korábbinál több felhőzet jelenik meg és a megjelenő csapadékelemek struktúrája is részletesebb. Az ECMWF oldalán rengeteg látványos példával illusztrálja ezeket.

Jelentős változások a látástávolság (balra) és a csapadék (jobbra) eloszlásában.
Fent a régi, lent az új verzió. Forrás

Az új változat ezen felül a műholdas mérésekből származó, minél több információ kinyerését célzó kutatások eredményeit is alkalmazza. Az EUMETSAT Advanced Microwave Sounding Unit-A műholdjának adatai így már a felhős és csapadékos területekről származó méréseket is fel tudja használni, ez az ún. all-sky adatasszimiláció.

Az október 12-én délután éles üzembe álló modell az Időkép előrejelzéseit is tovább javítja majd.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2021.10.12 0:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Jól vizsgázott a mesterséges intelligencia a Lee hurrikán előrejelzésében
Felforgatja a meteorológiát is a mesterséges intelligencia?
Megérkezett az új előrejelző modell