Ismét erős hurrikánszezonra készülnek

4 erős hurrikán is kialakulhat idén az Atlanti-óceán fölött a Colorado Állami Egyetem előrejelzései szerint.

A tavalyi és tavalyelőtti rendkívül aktív hurrikánszenzont követően idén is az átlagosnál több trópusi viharra számítanak az Atlanti-óceán térségében a Colorado Álllami Egyetem előrejelző meteorológusai.

Az előrejelzések szerint 19 névvel ellátott trópusi vihar alakulhat ki, közülük kilenc hurrikán fokozatot érhet el. Ilyenkor a legerősebb széllökések sebessége már a 120 km/órát is meghaladja.

Négy, legalább 3-as erősségű hurrikán formálódhat

Az átlagosnál erősebb hurrikánszezont az El Nino ismételt hiánya eredményezheti. Ilyenkor ugyanis az átlagosnál melegebb az Atlanti-óceán felszíne, amely fűtőanyagként szolgál a hurrikánok számára.

A Laura hurrikán szeme a Mexikói-öböl partvidéke fölött 2020 augusztusában a NOAA NWS National Hurricane Center infravörös tartományban készült felvételén

A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) által tanulmányozott 30 éves időszak (1991-2020) átlaga alapján évente nagyjából 14 trópusi vihar alakul ki az Atlanti-óceán fölött, ezek közül hét erősödik hurrikánná, három pedig pusztító, azaz legalább 3-as erősségű hurrikánná.

Ha az előrejelzések beválnak, az idei lehet sorozatban a hetedik, átlagosnál aktívabb szezon.

Borítókép: Műholdfelvétel a Larry hurrikánról 2021 szeptemberében, forrása: Facebook/NOAA NWS National Hurricane Center

Szerző: Időkép
Megjelent: 2022.04.08 13:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban