Ismét 5-ös kategóriájú tájfunná erősödött Rai

A Fülöp-szigeteket elhagyva ismét 5-ös kategóriájú tájfunná erősödött Rai. Ez lehet a legerősebb trópusi ciklon, amit a Dél-kínai-tengeren decemberben feljegyeztek.

Ahogy arról korábban is írtunk, az idei év egyik legerősebb tájfunja, a Rai szupertájfun érte el a Fülöp-szigeteket csütörtök este. Rai jelentős károkat okozott, Siargao szigetét szinte teljesen letarolta. A megrongálódott villamoshálózat miatt több millióan maradtak áram nélkül. A hivatalos jelentések szerint a vihar 31 ember életét követelte.

A tájfun nyugat felé haladva szombaton hagyta el a szigetország partjait és 2-es fokozatú trópusi ciklonná gyengült. A Dél-kínai-tenger meleg, 28-29 fokos vízfelszíne felett azonban ismét erőre kapott és vasárnap már 5-ös erősségű tájfunként tombolt Vietnám partjaitól 300 kilométerre.

Ez lehet a legerősebb trópusi ciklon, amit a Dél-kínai-tengeren decemberben feljegyeztek.

Belsejében a legerősebb széllökések a 266 km/h-t is elérték. A jelenleg 4-es erősségű Rai szerencsére nem éri el Vietnám partjait, de a partvidéken kiadós esőzéseket, áradásokat idézhet elő. Észak, északkelet felé haladva keddre fokozatosan legyengül.

Az újra 5-ös erejű trópusi ciklonná fejlődött Rai a Dél-kínai-tenger felett a Himawari-8 műhold felvételén

 

Borítókép: Himawari-8

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.12.19 13:38


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Narancssárgára változott az ég kedden Görögország felett
Vége a homálynak: így söpörte ki a port a hidegfront (videó)
Jócskán mosott ki szaharai port a légkörből a csapadék