Ismeretlen ősi erdőt rejt a hatalmas kínai víznyelő

A májusban felfedezett óriási víznyelő alján 40 méteresre nőttek a fák.

Egy nem mindennapi víznyelőt fedeztek fel májusban kínai barlangkutatók Kína déli részén, Kuanghszi-Csuang tartományban. Ezen a karsztos vidéken sok víznyelő található, de ez a nemrégiben felfedezett a nagyobbak közé tartozik. A Kínai Földtani Intézet Karsztgeológiai Intézetének kutatója, Zhang Yuanhai elmondta, hogy ez a víznyelő Ping'e falu közelében található, 306 méter hosszú a leghosszabb részén, 150 méter széles a legszélesebb részén és 192 méter mély a legmélyebb pontja. Összességében a térfogata meghaladja az 5 millió köbmétert.

Érdekesség, hogy a víznyelő aljában

egy ősi erdőt is felfedeztek, ahol a fák 40 méter magasak,

alattuk pedig nagyjából vállig érő növények találhatóak. Minden bizonnyal még az emberiség által érintetlen területről van szó, így érintetlen lehet az ökoszisztéma is, ami azt jelenti, hogy

esetleg eddig a tudomány által nem ismert fajok is élhetnek ezen a területen.

Kép forrása: Flickr.com /a kép illusztráció/

Kína ezen része karsztos terület, így rengeteg víznyelő alakult ki ebben a térségében. Az ilyen óriási víznyelőt Tiankeng-nek is nevezik, amit magyarra úgy tudnák lefordítani, hogy mennyei gödör.

Hogyan alakulnak ki a víznyelők?

Az ilyen víznyelők úgy alakulnak ki, hogy az esővíz beszivárog a talajt alkotó kőzet repedéseibe, és egyre jobban kivájja azt, egyre nagyobb barlangszerű képződmények jönnek létre, majd mikor a mérete már nagyon nagy lesz egy ilyen barlangnak, akkor a teteje gyakran beszakad, és kialakul a víznyelő.

Forrás: English.news.cn

Borítókép forrása: Flickr.com /a kép illusztráció/

Szerző: Berceli Balázs
Megjelent: 2022.06.07 16:18


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot
F1 2024: Az időjárás is beleszólhat a Kínai Nagydíj hétvégéjébe
Nem tréfa, az idei április 1-je lett a legkorábbi regisztrált hőségnap Magyarországon