Megfordult a folyásirány

A hurrikánná erősödött Isaac a Mississippi torkolatánál másodpercenként 5150 köbméter vizet hajtott a folyásiránnyal szemben.

Megfordult a folyásirány (csütörtök 22:45): Az Egyesült Államok Geológiai Kutatóintézetének közlése szerint csaknem egy teljes napig megfordította Észak-Amerika legnagyobb folyama, a Mississippi folyásirányát a torkolatnál az Isaac trópusi vihar. A folyamnak New Orleans alatti szakaszán, Belle Chasse-nél másodpercenként 5150 köbméter vizet hajtott a folyásiránnyal szemben és három méterrel megemelte a vízszintet.

 

A hétvégén Haitin 19 ember halálát okozta az Isaac nevű trópusi ciklon, mely Floridán átvonulva az Egyesült Államok déli partjai felé vette az irányt, miközben fokozatosan erősödik. Előrejelzések szerint helyi idő szerint kedd éjszaka éri el a szárazföldet, miközben a Mexikói-öböl meleg tengervízéből táplálkozva egyes, sőt pesszimistább jóslatok szerint akár kettes kategóriájú hurrikánná is fejlődhet. 

A közelgő vihar hatására Florida, Louisiana, Mississippi és Alabama államokban szükséghelyzetet hirdetettek ki, valamint több mint egymillió embert szólítottak fel otthonaik elhagyására. 

A trópusi ciklon szeme körül a várható legerősebb széllökések a vihar partot érésekor elérhetik a 120-140 km/órás sebességet, melyek akár 2-4 méter magas dagályhullámokat is okozhatnak. Az ítéletidő nem kíméli majd a tenger szintje alatt fekvő New Orleans városát sem, ahol napra pontosan az Isaac érkezése előtt 7 évvel, 2005. augusztus 29-én söpört végig a Katrina hurrikán közel 2000 ember halálát és több milliárd dolláros kárt okozva. Azonban az akkori pusztítás után több milliárd dollár ráfordításával kiépített védőgátrendszer előreláthatólag megvédi majd a várost a jelentősebb pusztítástól.

Az alábbi videón, melyet a NASA GOES Project a NOAA'S GOES-13 nevű műhold megfigyeléseiből animált, az Isaac mozgása és fejlődése látható az augusztus 25. és 27. közötti időszakban.

Ezzel egyidejűleg a világ másik felén, Korea térségében a Bolaven tájfun következtében hirdettek ki szükségállapotot, ahol szintén heves esőzésekre, valamint orkánerejű széllökésekre hívták fel a figyelmet a meteorológusok.

Forrás: BBC, www.nasa.gov, The News Tribe

Szerző: Cséki Gergő, Bodrogi Attila
Megjelent: 2012.08.28 13:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon
A híres Acapulcora csap le az Otis hurrikán Mexikóban