Ipari havazás Tiszaújvárosban

A hideg, szürke időben az ipari körzetek területén hószállingózás lepte meg a környékbelieket, pár centis hóréteg is kialakult.

Bár a hétfői havazást követően kedden elhagyta a csapadékmező térségünket, azóta is helyenként szitálás, ónos eső jellemző. Tiszaújvárosban pedig kisebb havazás tette hangulatosabbá a napokban az időjárást, ismét

kifehéredett a táj.

Ennek magyarázata, hogy hazánk egy tipikus légköri jelensége, hidegpárna ült meg térségünkben. Ilyenkor a levegő a megszokottól eltérően felfelé melegszik: a meleg levegő a hideg levegő fölé áramlik, így gátolja a talajközeli levegő függőleges irányú öntisztuló mechanizmusait. A szennyezett levegő tehát lent marad, a szilárd szemcsék (kondenzációs magvak) és a magas páratartalom együttes hatására csapadék képződik. Ez a csapadék hőmérséklettől függően szitáló eső, havas eső, hódara vagy nagyobb hópehely formájában is lehullhat. A fentiekből kifolyólag ilyenkor a radaron sem látszik csapadékmező.

Szmogos helyzeteken kívül jellemzően főként az ipari területeken és néhány kilométeres környezetükben alakulhat ki ilyenkor pár centis friss hóréteg, mely a gyárak által az egyébként is magas páratartalmú, alacsony szintű rétegfelhőzetbe juttatott vízgőz kikristályosodásának következménye.

Ezúttal tiszaújvárosi észlelőink küldtek a jelenségről felvételeket, ahol a havazáshoz feltehetően a Tiszaújvárosi Ipari Park tevékenysége játszott közre:

Fabianj fotói, köszönjük!

Szilvási Klaudia fotói, köszönjük!

Borítókép: Szerk.

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2019.12.07 11:37


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Keleten 15 fokkal volt melegebb, mint az Alpokalján
4-5 centi friss hó borította a Kékest
Mediterrán ciklon okoz havazást az Alpokban és az Appenninekben