Iota a soron következő vihar

Idén ez már a 30., névvel ellátott vihar lehet az Atlanti-óceán térségében.

2005-ben 31 trópusi depresszió fokozatot elérő vihar alakult ki az Atlanti-óceán térségében, így ebben a tekintetben eddig ez az év tartotta a rekordot. Trópusi depresszióról abban az esetben beszélhetünk, ha a kialakuló légköri képződmény zárt légkörzési rendszert alkot, és szelei nem haladják meg a 61 km/h sebességet. 

A héten a nyílt óceán fölött a Theta névre keresztelt szubtrópusi vihar alakult ki, mellyel leköröztük a korábbi, 2005-ös rekordot, legalábbis ami az elnevezett viharok számát illeti.

Műholdfelvétel a Karib-tenger fölött formálódó következő viharról /forrás: NOAA NWS National Hurricane Center/

Az elmúlt időszakban a Karib-tenger fölött újabb zivatarok szerveződtek rendszerbe, kialakult az idei 31. trópusi depresszió, azaz beértük az eddigi, 2005-ös rekordot. Az előrejelzések szerint a következő 48 órában nagy esély van arra, hogy a rendszer további fejlődésen megy keresztül, elérheti a trópusi vihar fokozatot, amely a görög ABC soron következő betűje után az Iota nevet kaphatja.

Forrás: NOAA NWS National Hurricane Center

Iota már a 30., névvel ellátott trópusi vihar lehet

az atlanti térségben idén.

A viharzóna nyugat felé haladva a korábban Eta hurrikán által sújtott közép-amerikai térség felé veheti az irányt, ismét főként Nicaraguát és Hondurast fenyegetve.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.11.13 16:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Négy melegrekord dőlt meg hétfőn
Utcahosszal született új melegrekord: Kiszomboron 31,4 fokot mértek
31,2 fok az új napi melegrekord április 14-én