Indul a szezon

A Bud névre keresztelt hurrikán, mely az első erősebb trópusi vihar az idei szezonban, rendíthetetlenül közelít Mexikó partjai felé.

A Bud névre keresztelt trópusi vihar az első Csendes-Óceán fölött kialakult hurrikán a 2012-es szezonban. A floridai Nemzeti Hurrikán Központ csütörtökön a Mexikó nyugati partjait célbavevő Budot 3. kategóriájú hurrikánná nyilvánította.

A 185 km/h-s széllökéseket is produkáló Bud felhőszakadásszerű esőzésekkel és vihardagállyal fenyegeti Manzanillo kikötővárost. Bár olajtartalékokat nem veszélyeztet, könnyen elképzelhető, hogy a népszerű üdülőközpont Puerto Vallarta közelében ér partot a mai nap folyamán, miközben a várakozások szerint valamelyest gyengülni fog. A Központ tájékoztatása szerint a péntek délután kezdődő határozottabb gyengülés előtt még várhatók ingadozások az erősségben, de az teljesen biztos, hogy Mexikó partvidékeire még hurrikánként fog lecsapni.

Csütörtökön éjjel a hurrikán központja Manzanillótól, Mexikó legnagyobb csendes-óceán partvidéki kikötővárosától 170 mérfölddel délnyugatra helyezkedett el, nagyjából 10 mérföld/órás sebességgel északi, északkeleti irányban halad tovább. A legtöbb kikötő a viszonylag még nyugodt időjárás ellenére már bezárt készülvén a vihar érkezésére.

A mexikói kormány a nyugati partok mentén hurrikánriasztást rendelt el, miután az előrejelzések szerint helyenként akár 300 mm eső is hullhat, mely heves árvizeket és földcsuszamlásokat okozhat. 

A szakemberek idén az Atlanti-Óceánon közel átlagos intenzitású hurrikánszezont várnak mintegy 15 trópusi viharral, emlyek közül 4-8 erősödhet majd hurrikánná.

Forrás: Reuters, www.msnbc.com

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.05.25 12:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig
Hurrikán erejű széllel csap le Norvégiára az Ingunn viharciklon