Indián nyár után jön az eső

Hétfőtől véget ér az eddigi nyugodt, késő nyári idő, a hét folyamán többször is megnyílhatnak az ég csatornái.

A hűvös, helyenként már-már hidegnek mondható hajnalok után napközben a hétvégén is folytatódott a szinte zavartalanul napos, kellemesen meleg nyárutó, elsősorban vasárnap délután több helyen 30 fok közeli csúcshőmérsékletekkel.

Ezzel azonban egyelőre véget ér az indián nyár, hétfőtől ugyanis nyugat, délnyugat felől már több ízben is nagy nedvességtartalmú, az eddigiekhez képest valamelyest hűvösebb levegő áramlik fölénk.

Hétfőre virradóra nyugat felől egy hidegfront közelíti meg a Kárpát-medence térségét, így erős felhősödés várható, a hajnali óráktól pedig nyugatról kelet felé haladva egyre több helyen várható eső, záporeső, délnyugaton akár zivatar is kialakulhat. Helyenként jelentős mennyiségre van kilátás, ezzel együtt pedig a nappali felmelegedés mértéke is visszaesik: már csak az eleinte csapadékmentes keleti tájakon érheti el a 25 fokot, a tartósabban felhős, leginkább délelőtt és kora délután esős tájakon - főként az ország középső harmadán - azonban lesznek olyan tájak, ahol 20 fok alatt marad a maximum.

Kedden átmenetileg kevesebb felhőre, több napsütésre számíthatunk, a hőmérséklet pedig kellemesen, általában véve 21 és 26 fok között alakul a délutáni órákban. 

Szerda hajnaltól délnyugat felől ismét nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk, így a hét közepén sok helyen szükség lesz az esernyőkre, az eső mellett több helyen záporok, illetve a jelenlegi számítások alapján főként hazánk keleti, délkeleti felén zivatarok is kialakulhatnak.

Pénteken egy hidegfront mögött már szárazabb, ugyanakkor erősen szeles időben lehet részünk. Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt követhetik nyomon.

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2013.09.08 17:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett