Így záporoztak a Perseidák

A hullócsillagokon kívül más érdekes jelenségeknek is tanúi lehettek az eget kémlelők.

Rengetegen szegezték az égre a tekintetüket csütörtök éjjel. A Perseidák meteorraj számos hullócsillaggal örvendeztette meg a csillaglesre kitelepülteket. A hosszas nézelődés alatt a meteorzápor mellett sok más érdekesség is történt az égbolton.

Miket láthattunk az éjjel folyamán?

Iridium-felvillanások (műhold-felvillanás):

Az eredeti Iridium névre keresztelt műholdcsalád 66 tagja telefonszolgáltatást biztosított 1998-tól a 2019-es lecserélésükig. Ezen műholdak egyenként 3 nagy felületű sík antennával rendelkeztek, melyek sokszor visszaverték a Nap fényét. A Földről az észlelők ezt a műhold átmeneti kifényesedéseként, majd elhalványulásaként érzékelhették, a jelenség néhány másodpercig tartott. A műholdakat azóta lecserélték ugyan, de az Iridium-felvillanás kifejezés megmaradt. Manapság a műholdak napelemeiről verődik vissza hasonlóképp a napfény.

Starlink műholdsereg:

2019 májusában vette kezdetét a Starlink program, melynek keretében a SpaceX vállalat internetes kiszolgáló hálózat számára állít pályára műholdakat. Ezek a műholdak 40-50-esével egymást követve szelik át az égboltot. Tegnap 22:20 és 22:25 között sorakoztak fel, és haladtak nyugatról északkelet felé. Érkezésükről ezen az oldalon tájékozódhatunk.

Az este főszereplői viszont vitathatatlanul a Perseidák voltak. Felhasználóink beszámolói szerint másfél-két óra alatt 20-25 hullócsillagot lehetett megfigyelni, majd a legtöbben már abbahagyták a számolást, és beteltek azok bámulatos látványával is. Aki nem tudott csillaglesre menni, ne csüggedjen, a következő 1-2 hétben még sok Perseida elhúz majd a fejünk felett. Íme az eddigi legszebbek:

Éjjellátó webkameráink felvételeii

Nemes Attila fotója

Tüske Tamás fotója

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2021.08.13 9:54


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Hullócsillagok szelték át az éjszakai égboltot
Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Az év első nagyobb csillaghullása jön