Így érkezik az újabb áprilisi lehűlés (animációval)

Erős széllel, záporokkal, zivatarokkal kísérve érkezik meg nyugatra az újabb lehűlés.

A tőlünk nyugatra hullámzó frontrendszer hétfőn megközelíti hazánkat, hidegfronti szakasza pedig a délután második felében már megérkezik északnyugatra a felszín közelében. A hideg levegő megerősödő, estétől viharossá fokozódó széllel zúdul be a Kisalföldre, melynek eredményeként a front előtti 18-20 fokos értékek estére 10 fok, néhol akár 5 fok alá esnek vissza. 

A nyugat felől megnövekvő felhőzetből a Nyugat-Dunántúlon egyre többfelé hullhat eső, a front érkezésével pedig

északnyugaton záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Az este és éjszaka folyamán az északi és középső tájakon is több helyen várható eső zápor. Nyugaton és a Bakonyban pedig már havas eső, hó is előfordulhat.

WRF modellünk előrejelzéséből generált animációnk a lehűlés (kb. 1500 méter magasan várható hőmérséklet) és a csapadék érkezéséről:

A lehűlés keletre csak később, kedd délelőtt érkezhet meg. Ekkora már szinte országszerte készülni kell csapadékra, ami a Dunántúlon több helyen havas eső, a magasabban fekvő területeken hó, máshol eső, záporok formájában hullhat le. A Dunántúlon viharos északnyugati szélre készülhetünk, de északkeleten is feltámad az északkeleti szél. Kedden keleten még 10-16, nyugaton mindössze 3-9 fokra van kilátás. 

A hűvös, szeles idő szerdán is folytatódik. Még többfelé várható csapadék, de délután nyugaton már egyre több helyen állhat el eső.

Borítókép: Géczi Roland
 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2021.04.12 11:32


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Minket nem, de az Adriát letarolta a front
Hidegfront vonult át az éjjel
Szerdán újra 20 fok fölé mentünk