Így érkezik a várva várt csapadék

Éjjel egyre többfelé elered az eső, az Északi-középhegységben rövid életű havazás várható.

A nemzeti ünnep hosszú hétvégéje csapadékmentesen telt, viszont 

este érkezik az eső,

az Északi-középhegységben pedig havas eső, hó hullhat. Az esti, késő esti óráktól számíthatunk északnyugat, nyugat felől egyre többfelé eleredő esőre, záporesőre, az Északi-középhegység magasabb pontjain pedig havazásra. WRF modellünk animációja a csapadék érkezéséről:

Zöld: eső, lila: havas eső, kék: hó

A csapadék nagy része az éjszaka folyamán érkezik, szerdán napközben pedig északnyugat felől szakadozik a felhőzet, a középső, majd estére a keleti tájakon is megszűnik a csapadék. Az északi hegyek térségében havas eső, a magasabb pontokon havazás várható. A pár centiméter friss hó gyorsan olvadni fog.

Várható hómennyiség

A több napja tartó aszályos időszakot rövid ideig váltja fel és elegendő mértékben nem enyhít a szárazságon. A csapadék elvonultával ugyanis ismét száraz periódus következik a jelenlegi számítások szerint. A csapadék mellett a dunántúli és középső tájakon többfelé erős, a Dunántúl északi felén viharos északnyugati szélre kell készülni. Visszaesik a hőmérséklet, 6-16 fokos maximumok várhatók, délnyugaton lesz a legmelegebb, az északi, északkeleti megyékben több fokkal hidegebb.

Borítókép: deakistvan0

Szerző: Herrmann Dóra
Megjelent: 2022.03.15 14:03


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Rekordmeleg az óceánok vízfelszíne
Örülhetnek a növények: kiadós eső érkezett