Így érkezik a szombati lehűlés

Mikor ér ide a lehűlés? Mikor és hol támad fel a szél szombaton? Ezekre a kérdésekre is választ adnak a modell előrejelzésekből készült animációink.

Előrejelzéseinkben és cikkeinkben is elhangzott már, hogy szombaton gyökeres változás áll be időjárásunkban. Az általunk futatott WRF modell előrejelzéseiből készítettünk most pár szemléletes animációt a lehűlés érkezéséről.

A légtömegcserét leginkább a magasban, a felszíni hatások által kevésbé befolyásolt 1500 métes magasságban (850 hPa-os nyomási szinten) figyelhetjük meg. Az alábbi animáción az ebben a magasságban várható hőmérséklet alakulását láthatjuk péntek este és vasárnap késő este között. 

A jóval hidegebb levegő erős, viharos széllel érkezik meg. Már reggel elkezd feltámadni a szél északkeleten és északnyugaton, délutánra pedig már országszerte szeles idő várható.

Ahogy a szél erősödik úgy szorul majd egyre délebbre az enyhe levegő. Kora délután jelentős,  helyenként 15 fokosnál nagyobb különbség is lehet az északi és déli területek hőmérséklete között: délen 18-19, néhol 20 fok is előfordulhat, ezzel egy időben északkeleten 5 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

A front érkeztével kezdetben északon, majd egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Késő délután és az esti órákban a hegyekben, majd síkvidéken is havas eső, havazás válthatja fel az esőt. Nagymennyiségű hóra azonban nem kell számítani. 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.03.20 12:31


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)