Így érkezhetnek a heves zivatarok délután

Délután jön a második felvonás. Ezt a forgatókönyvet várja WRF modellünk.

Elhagyta az országot a reggeli bow-echos zivatarlánc, de a légkör ezt követően sem vonul el hosszú sziesztára. Délután ugyanis jön a folytatás, emiatt az OMSZ piros figyelmeztetést adott ki a déli országrészre.

Az európai viharjelző központ (ESTOFEX) is a legmagasabb figyelmeztetést adta ki hazánk déli részére, amiben a heves szélviharra, nagyon nagy méretű jégeső kialakulására hívják fel a figyelmet.

Térkép: ESTOFEX

Hiába hűtötte le a légkört a reggel átvonult zivatarrendszer, mögötte már sok helyen kisütött a nap, a besugárzás pedig növeli a légköri labilitást. A még mindig tőlünk északra húzódó frontvonal előterében a magasabb (kb. 1500 méter magas) légrétegekben is meleg-nedves levegő található, emellett jelentős a szélnyírás is, mindez pedig szépen megágyaz a délután várható heves zivatarláncok, szupercellák számára.

Meleg-nedves levegő (lila, rózsaszín) lesz délután felettünk 1500 méteres magasságban is

WRF modellünk az alábbi forgatókönyvet várja ma délutánra, estére:

WRF modellünk előrejelzése

Bár ez egy valószínű forgatókönyv, ennek ellenére megeshet az is, hogy a déli határ mentén vagy attól még délebbre, Horvátország és Szerbia felett fog átvonulni a heves zivatarok túlnyomó része, és hazánkban elmaradnak a heves események.

Mindenesetre vegyük komolyan a figyelmeztetést és riasztást!

Borítókép: Kacs Dávid

 

 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2023.07.13 11:48


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Ilyen időjárásra számíthat a Tour de Hongrie mezőnye Budapesten
Heves geomágneses vihar várható hajnalban
Jönnek a fagyosszentek, a fagyzugos északi völgyekbe hozhatnak gyenge fagyot