Így csökkent a légiforgalom

Drasztikusan visszaesett a repülőjáratok száma március végére a koronavírus miatt.

Több légitársaság nyárig tartó leállást jelentett, máshol pedig az országok szabályozzák a légterük és reptereik forgalmát. A világ 38 országában teljesen leállt a légiforgalom. Egyes államokban a személyszállítást állították le, és csak kereskedelmi járatokat engednek leszállni a határaikon belül. A gazdasági lelassulás és a gyárak leállása / visszavett termelése miatt azonban a kereskedelmi járatok száma is lecsökkent. Március végére a megszokotthoz képest csaknem 50 %-kal kevesebb kereskedelmi repülőjárat szállt fel. A gyérebb légiforgalom az időjárás előrejelzésre is hatással van. A kevesebb járat kevesebb légköri információt jelent a meteorológusok számára.

Február 26. és március 25. reggeli járatforgalma

A Flightradar24 információi szerint március 23-án például a tavalyi azonos időponthoz képest csak a gépek 44 %-a tartózkodott a levegőben, előző hónaphoz képest pedig közel 40 %-kal csökkent a járatok száma.

Így alakult a légiforgalom február és március végén (Twitter/Simon Proud)

A gépek parkolása nehezen megoldott, elhagyatott reptereket és kifutópályákat kell használniuk a rengeteg forgalomból kivont repülőgép számára.

Flightradar24 által nyomonkövetett heti átlagos járatszám az előző évekkel összehasonlítva:

Szerző: Szabó Bea
Megjelent: 2020.03.26 10:50


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Örvények daraboltak fel egy kondenzcsíkot
Égi karikákat fotóztak a Nyugat-Dunántúlon
Örvények szaggatták szét egy repülőgép kondenzcsíkját