Igazi tél tombol Nagy-Britanniában

A nálunk szeles, tavasziasan enyhe időt okozó ciklon Nagy-Britanniába kiadós havazást és erős fagyokat hozott.

Az Ana/Yves névre keresztelt ciklon előoldalán erős, viharos déli széllel meleg levegő áramlik a kontinens belseje, így hazánk térsége fölé is, így a hét első napjaiban szinte tavasziasan enyhe idő köszönt be.

Nagy-Britannia ugyanakkor végig a ciklon középpontjától északra, északnyugatra helyezkedik el, vasárnap kiadós havazás okozott fennakadást a közúti és légi közlekedésben egyaránt.

Néhol 30 cm hó hullott

A legtöbb hó Walesben és Angliában hullott, helyenként 30 cm vastag hótakaró alakult ki, olvasható a Híradó oldalán. 

Hó alatt a Luton repülőtér - Fotó: Tamás / Index

A hirtelen jött téli időjárás a legnagyobb felfordulást a Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtéren okozta. A legtöbb járatot a fővárostól északra fekvő Luton repülőtéren kellett törölni, mely Budapestről induló járatot is érintett.

Vasárnap este Anglia középső és délnyugati térségeiben, illetve Walesben 27 ezer lakásban nem volt áramszolgáltatás, mivel a hó- és jégteher súlya alatt kidőlő fák légvezetékeket szaggattak le. Számos körzetben hétfőre tanítási szünetet rendeltek el.

A meteorológiai szolgálat hétfő reggelre az északi és a középső térségekre a mínusz 10-14 fokos fagyok és az utak eljegesedésének veszélye miatt adott ki figyelmeztetéseket. A rendőrség kérte az autósokat, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

A ciklon érkezését Franciaországban orkánerejű szél kísérte, ott 161 km/órás lökést is mértek, írja a Several Weather Europe.

Borítókép: Glen Burman / Several Weather Europe

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.12.11 12:45


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Erős szél korbácsolta fel a Balaton vizét
Záporok, zivatarok jönnek május első napjaiban
Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk