Igazi tavaszi idő az Alpokalján

Az Alpokalja térségében több helyen zavartalanul süt a Nap, a hőmérséklet 15°C fölé emelkedett.

Mint ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a mai naptól kezdve az ország nagy részén kora tavaszias idő köszönt be. Az ország nagy részén már 10°C fölé emelkedett a hőmérséklet, sőt az Alpokalján többfelé 15°C fölötti értékek jellemzőek. A 12:55 perces mérések szerint a legmelegebbet, 19,7°C-ot Kőszegen regisztrálta Herter Zoltán nevű észlelőnk automatája. 

Hogy mi is az oka az Alpokalján tapasztalható, szinte melegnek mondható időjárásnak és a térségben uralkodó csaknem zavartalan napsütésnek? Erre a kérdésre a választ a főnhatás segítségével magyarázhatjuk meg. Nyugati áramlás esetén gyakran előfordul, hogy az Alpokalja térségében az Alpokból lebukó úgynevezett főnszél a vártnál is melegebb, napos időjárást eredményez. A leáramló levegőben a hőmérséklet 100 méterenként lefelé haladva 1°C-kal növekszik, miközben a levegő páratartalma fokozatosan csökken.

Jelenlegi esetben egy átlagosan 1500 méteres tengerszint fölötti magasságból származó főnszél az Alpokalján fekvő területeken az említett magasságban uralkodó 4-5°C-hoz képest akár 14-15°C-kal melegebbet is eredményezhet, nem véletlenek tehát az itt tapasztalható magas, 15°C fölötti hőmérsékletek. A mellékelt műholdképen is jól kivehető a felhőmentes terület az Alpokalja térsége fölött. 

Szombaton délután hidegfront érkezik, így vasárnaptól keddig átmenetileg ismét hidegebbre fordul az időjárás, majd kedden délután érkezik egy melegfront, szerdára ismét tavaszias idő köszönt be, az akkorra kialakuló nyugatias áramlásnak köszönhetően az Alpokalja térségében újra jelentkezhet majd a főnhatás.

Műholdkép forrása: Sat24

Szerző: Cséki Gergő
Megjelent: 2012.02.24 13:23


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegítette a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Egész Közép-Európában nálunk van a legmelegebb
Hétvége: kora nyárias meleg, de a záporoktól, zivataroktól még nem szabadulunk meg