Időkép Realtime

Az Időkép 8. születésnapja alkalmából újabb fejlesztésről rántja le a leplet: élő eseménykövető rendszer!

Ígéretünkhöz híven 8. születésnapunkat naponta 1-1 fejlesztéssel ünnepeljük meg. Tegnap indult a napkitöréseket figyelő oldalunk, ma élő eseménykövető rendszert jelentünk be.

Az Időkép Realtime ötlete már évekkel korábban felmerült, a fejlesztés hónapok óta napirenden volt, a születésnap pedig kellő motivációval szolgált a munka véglegesítésére. A rendszer egy korai - nagyjából 2 évvel ezelőtt működő - változatában az éppen viharban lévő települések nevét emeltük ki, azóta a rendszer intelligenciáját és a figyelt időjárási események listáját jócskán kibővítettük. Vegyük sorra!

A friss információk a jobb oldali menüben, közvetlenül a friss hírek alatt jelennek meg. Az események a legfrissebb információ időpontja szerint vannak sorbatéve, jellemzően az elmúlt 1 óra legfontosabb időjárási eseményeit mutatják be.

A rendszerünkbe beérkező, percenként nagyjából 700 (!) információs elem (észlelés, automata mérés, feltöltött vagy webkamerakép stb.) közül az Időkép Realtime képes kiszűrni azokat, melyek a többi elemnél érdekesebb, időjárásilag jelentősebb információt hordoznak. A lista (a teljesség igénye nélkül) az alábbi:

- zivatarok követése

- havazás és hóvastagságok követése

- csapadékmezők követése

- ködképződés követése

- nagy széllökések kiemelése

- nappal országos maximum, éjjel országos minimum keresése

- magas szmog keresése

- derült ég keresése

- friss és népszerű képek kiemelése

- nyáron a Balaton hőmérsékletének kiemelése

A rendszer képes a beérkező információk csoportosítására is, azaz a közeli helyekről érkező észleléseket összevonja úgy, hogy konkrét településnevek helyett magának a régiónak a nevét jeleníti meg. (Pl. A "Nagykanizsán, Kaposváron, Barcson és Pécsett havazik" helyett a "Délnyugaton havazik" cím jelenik meg.)

Minden friss elem mellett megjelenik a kapcsolódó térkép releváns részének kivágata is. Kattintásra a megfelelő térkép aloldalra navigál a rendszer.

Reméljük az Időkép Realtime az időjárás apróbb rezdüléseinek kiemelésével tovább segíti látogatóink minél gyorsabb és pontosabb informálását. A fejlesztés egyelőre béta üzemmódban üzemel, várjuk észrevételeiket, ötleteiket!

Frissítve (január 27.): Az Időkép Realtime a fent felsoroltakon kívül immár a kiugró nézettségű webkamerákat, az erős UV-B sugárzást, valamint a napi és az abszolút hőmérsékletrekordokat is figyelemmel kíséri.

Szerző: Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.01.24 13:35


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Észlelőink már tesztelhetik az új Időképet