Időkép-Meteopress radar-hálózat

Tavaly nyár végi, SMS vihar-riasztásunk elindításakor azt ígértük, hogy a bevételekből saját radarhálózatot építünk majd. Komolyan gondoltuk.

Így az áprilisi elsejei tréfának tűnő, bolondos bejelentésünk végül is korántsem kacsa - az Időkép egy nemzetközi partnerével együttműködésben valóban saját radar-hálózat kiépítését kezdte meg március 31-én. Oldalunk történetének eddigi legnagyobb szabású, leghosszabb (közel másfél éves) előkészítést igénylő fejlesztéséről rántjuk le a leplet.

Miért ilyen fontos egy radar?

A valós idejű zivatar- és viharkövetés, előrejelzés máig legalapvetőbb eszköze az időjárási radar(hálózat), és egészen mostanáig térségünkben ilyen szinte kizárólag a "hivatalos", állami meteorológiai szolgálatoknak állt rendelkezésére ilyen, milliárdos értékű eszközök használatával.

Mostantól viszont az Időkép.hu, valamint annak a Cseh és Szlovák piacon vezető szerepet elért Meteopress S.r.o cégcsoporttal kialakított együttműködése lehetőséget nyújt arra, hogy az eddigi, kis felbontású, és 10-15 (néha 20) perces késéssel megjelenő publikus radarképek helyett percenkénti frissítésű, akár 50-szer nagyobb részletgazdagságú radar-információkhoz juthassunk.

A legújabb, rendkívül érzékeny, japán tervezésű elektronika, illetve az Időkép által fejlesztett célspecifikus vezérlő szoftver lehetőséget nyújt arra, hogy akár fél-egy perces frissítéssel, 50-100 m-es pontosságú zivatar-, eső és jégeső térképeket, illetve 1-3 órás előrejelzéseket készítsünk hazánk, és a közép-kelet-európai térség többi állama számára - amelyeken szinte egy-egy közlekedési szempontból fontos, meghatározott útszakaszra, telekre vagy kisebb mezőgazdasági vetőföldre lebontva láthatjuk a pusztító erősséggű, vagy éppen jótékony hatású csapadékot.

A célra leginkább alkalmas, multifunkcionális radar gyártójának megtalálása, a nemzetközi forgalomba hozatal, illetve az EU/CE, és főleg a magyar (Nemzeti Hírközlési Hatóság) több szintű engedélyeinek megszerzése összesen közel másfél évig tartott, mégis reméljük, megérte - jelenleg hazánkban egyedül az Időkép rendelkezik mind a releváns rádióberendezési-, mind a frekvenciakijelölési, mind a végső, mindent magában foglaló rádióengedéllyel az adott állomás(ok) működtetésére.

A Tokióval folytatott tárgyalások múlt nyár közepén kezdődtek meg, és közel 5 hónapig tartottak - az új radar vezérlési dokumentációja ugyanis olyannyira szigorúan bizalmas,  hogy komoly referenciákat kellett felmutatnunk csak ahhoz, hogy egyáltalán aláírhassuk az 5-oldalas nemzetközi, titoktartási szerződést, amely előfeltétele volt a fejlesztésnek. Érdekesség, hogy az eddigi fejlesztési költségek csaknem felét az utazási és kommunikációs költségek tették ki, ami talán nem meglepő - Japán 900 Ft/perces hívásdíja sokjegyű számmá összegződik minden telefonszámlában.

Ezzel, és a hazai engedélyekkel kapcsolatban köszönet 

valamint mindazoknak, akik az utóbbi fél-egy évben lehetőségeikhez mérten bármilyen módon is támogatták, segítették törekvéseinket.

Alábbi videónk a szerda hajnali záporról készült. Tekintse meg HD minőségben!

Mekkora területet fednek le a radarok?

Az Időkép (jelenleg még) egyetlen kísérleti radarja jelenleg mintegy 100 km sugarú körben képes érzékelni az intenzív, zivatarokra jellemző erősségű csapadékot (ez egy 200 km átmérőjű, majdnem 40 ezer négyzetkilométernyi területet jelent - elvben), a Budapest délnyugati csücskében, a Tétényi-fennsík peremén elhelyezkedő állomás révén. Természeszetesen a radar érzékenységét a domborzat nagy mértékben befolyásolja; a Budai-hegység közeli magaslatai kitakarhatják az északi és keleti cellák jelentős részét. 

*A külső kör az elméleti hatósugár, amelyben az intenzívebb zivatarokat láthatjuk; a belső, fehér körben már a záporok is megjelenhetnek.

Milyen részletességű a kapott radarkép?

Az elvi, maximális felbontás kb. 30-50 méter, ami azt jelenti, hogy ideális esetben minden egyes lakó-, társas vagy kerti házra nézve meg tudjuk mutatni, milyen jellegű, és intenzitású csapadék halad(t) át felette, és persze - előrejelzésképpen- hogy mi várható ezeken a helyeken.

Ezzel SMS riasztásunk előfizetői jóval hamarabb és sokkal nagyobb részletességgel - (látogatóink pedig valamelyest korábban) értesülhetnek a feléjük tartó esetleges extrém - jégesővel, viharos széllökésekkel - érkező veszélyes meteorológiai jelenségekről.

Milyen előnyökkel járhat ez az SMS riasztásban?

Bár a természet pusztító erői csak nagyon csekély mértékben befolyásolhatóak (lásd jégeső elhárítás, talajgenerátorok, ezüst-jodid rakéták), legalábbis fel tudunk készülni a pusztításra, és mozdítható értéktárgyainkat időben biztonságba helyezhetjük.

Az autók szélvédőit betörheti, a fényezését, tetejét pedig behorpaszthatják a diónyi jégdarabok, üvegházban nevelt veteményesünk zöldségeit, gyümölcseit pedig teljesen elverheti a jég, ha nem vagyunk felkészültek. Az autókkal ugyanakkor beállhatunk garázsba, az üvegházak nyílászáróit időben fixálhatjuk, sőt - bizonyos gyümölcsösökben- instant szúnyoghálókat húzhatunk ki a sérülékeny virágok, magkezdemények fölé.

Mikortól igényelhető a megújult SMS riasztás*?

Az SMS-viharriasztásra bármikor elő lehet fizetni, nyári, téli félévekre illetve a teljes évre vonatkozólag. Az előfizetéses csomag tartalmazza az Időkép nemzetközi partnere, a Meteopress.cz által szuperszámítógépeken futtatott, rendkívül nagy felbontású WRF (MeteoView) 24-72 órás előrejelzési modell kimeneteit is, amely a tesztidőszakban (április-május) igyenesen is elérhető oldalunkon.

*Erről, illetve a megújuló SMS riasztás lehetőségeiről, feltételeiről külön cikkünkben tájékoztatjuk majd az érdeklődőket.

Hol lesznek majd az új lokátorok?

Nemzetközi partnerünkkel, a Meteopress.cz-vel közös döntésünk alapján az első ilyen nagy felbontású, valós idejű radart Budapesten ill. Prágában telepítettük, hatósugaruk 80-100 km körüli. Ezeket terveink szerint még idén, a nyári szezonban követi egy balatoni radar (Siófokon), majd 2-3 éven belül fokozatosan fedjük le az egész országot, végül a hazai radarhálózatot összekapcsoljuk a Cseh, illetve Szlovák állomásokkal (3-5 éven belül pedig a Adriai-tenger partjáig, illetve Erdély és a Felvidék, valamint Újvidék nagy részét is igyekszünk belátni).

Addig is, a riasztásokhoz és előrejelzésekhez meteorológusaink felügyelete mellett észlelőink információi, illetve mérőállomásaink adatai mellett felhasználjuk a részt vevő országok (így hazánk) közintézményként működő meteorológiai szolgálatainak radarmérési adatait, így a szolgáltatás Magyarország teljes területén eléhető most is.

Milyen előnyöket élvezhetnek az SMS előfizetők?

Terveink szerint rövidesen az Időképen ingyenesen és szabadon elérhető lesz a korábbiaknál legalább másfél-kétszer nagyobb felbontású, 15 perc helyett 5-10 perces frissítésű regionális radarkép (amikor kísérleti radarunk működik). Akik pedig előfizetnek SMS riasztási szolgáltatásunkra, azok - a figyelmeztető SMS mellett - mind interneten, mind mobiltelefonjaikon (PDA-kon) láthatják majd (várhatóan 2011-től) saját környezetük közel 50-szeres részletességű, nagy felbontású, percenkénti radarképeit.

Mikortól lesz látható az új, nagy felbontású radarkép az Időképen?

Az idei zivatarszezon várhatóan még a kísérletezés jegyében telik el, a már működő (budapesti), illetve a nyárra tervezett balatoni radarkép is csak bizonyos alkalmakkor jelenik majd meg oldalunkon, amikor arra technikai lehetőség adódik.

Tekintve, hogy az előerősítések, a csapadék- és hullámszupressziós komponensek egymáshoz hangolása, a holografikusan egymásba illeszkedő gyűrűk átmeneteinek erősítési függvénye, a polinomos, logaritmikus vagy éppen hiperbolikus görbéinek illesztése várhatóan több hónapos kísérletezést igényel majd.

Egyéb különlegességek

A felhasznált radartípus (mint minden radar), kevésbé éles, illetve kevésbé részletgazdag képet ad a hatósugarának pereméhez közeledve. Egy speciális, saját fejlesztésű eljárással megkíséreljük a radiális köríveket a közeljövőben telepítésre kerülő második, harmadik, stb. radarok jeleivel "keresztezni", és a metszeteket egy olyannyira tűéles és pontos felbontású reflektivitási képpé alakítani, amire külön-külön egyik sem volna képes.

A domborzati interferencia kiszűréséhez külön precíziós döntögető szerkezetet építünk, hogy a radarsugarak függőleges irányban ne ütközzenek bele a közeli hegyekbe, épületekbe, egyéb tereptárgyakba.

Mindemellett a radarok perdületi síkjának megdöntésével megpróbálunk majd 3 dimenziós információt is kinyerni a zivatarfelhőkből kiváló jég- vagy esőfüggőnyről visszaverődő jelekből, hogy térbeli képet kaphassunk a közeledő viharokról.

A puding próbája

A legelső "éles" próbára március 30-ról 31-re virradó éjjel kerülhetett sor, amelynek eredményét az alábbi videón láthatjuk:

Az utolsó márciusi éjszakán közepes intenzitású záporok hulláma vonult át, érintve Budapestet is. Ahogy a fenti videón is látható, az első visszaverődő jeleket hozzávetőlegesen 75-80 kilométeres távolságban "látta meg" a Tétényi-fennsík 140 méteres magasságában működő teszt-radar. Később látható,hogy a csapadéktömbök zivatarra jellemző színeket vesznek fel, amely nyilván túlzás - ez az előerősítési függvény beállításával a későbbiekben könnyen korrigálható.

Ha a jövőben sikerül magasabban fekvő, vagy kedvezőbb domborzati adottságokkal rendelkező telepítési helyeket találni, akkor vélhetőleg 5-8 ilyen lokátorral be lehet láti majd Magyarország teljes területét, beleértve a határon túli sávokat is.

Köszönjük mindazoknak

Akik az SMS riasztási szolgáltatásunk megrendelésével hozzájárultak ahhoz, hogy az Időkép a Meteopress (cseh, ill. szlovák) privát meteorológiai szolgáltatóval együtt beszerezhesse az első radarpárt, amelyek 2-3 éven belül (vagy, ha még sokan kapnak kedvet megújuló SMS szolgáltatásunk megrendeléséhez, akkor hamarabb is) lefedhetik mindhárom országot, megnyitva az utat az Adriai-tenger, illetve Újvidék és Erdély irányába.

A fejlesztésről folyamatosan tájékoztatjuk majd érdeklődő nézőinket, addig is - várjuk a véleményeket, észrevételeket.

Köszönjük!
2010. április 1.
Az Időkép Csapata

Szerző: Időkép
Megjelent: 2010.04.01 17:20


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Némán jöttek a záporok