Időkép

Megújult az Időkép névadó térképe - a mozgó ikonos változat is végre azonos nagyságú többi térképpel.

Örömmel jelentjük be, az Időkép névadó térképe, több hónapos fejlesztés eredményeként, új formát ölt. E térkép a kezdetektől velünk van és a  mai napig óriási népszerűségnek örvend, a felhőkép és az előrejelzés után a harmadik legnépszerűbb eleme oldalunknak, 1 percenkénti frissítése, átláthatósága, könnyű értelmezhetősége miatt.

A régi időkép megújítására szükség volt, már csak azért is, mert Magyarország bizonyos területei nem látszódtak a térképen, továbbá többi térképünkkel ellentétben eddig igen kicsi felbontással rendelkezett: a mai igényekhez, a mára általánosan elterjedt monitorfelbontásokhoz így már kevésbé illeszkedett.

A fejlesztés során próbáltuk megőrizni a térkép eddigi erősségeit. Az új ikonok tervezésénél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy még könnyebb legyen elkülöníteni a különböző időjárási helyzetképeket, elősegítve ezzel a gyors tájékozódást. Példaként említenénk a gyenge eső és a szitálás ikonok különbségeinek markánsabbá tételét, vagy a záporok időszakos jellegének bemutatását. Az animált ikonok lehetőségeit igyekeztünk maximálisan kihasználni, az időképek elkészítésekor természetesen alapvetően meteorológusaink véleményére és szakmai tanácsaira támaszkodtunk.

Tervezzük az észlelhető ikonok bővítését, hiszen sok olyan szituáció adódhat, amit a jelenlegi égkép ikonokkal nem lehet jellemezni. Gondolunk itt a hófúvásra, a felhőszakadásra, friss hórétegre, nagy szemű, de ritka jégesőre, és sok más egyéb jelenségre.

Az új időkép a régi mellett a többi térképpel megyegyező felbontásban lesz elérhető, azonban akár 1860*1200-es felbontásban is generálható, amit egyelőre a térkép 1 percenkénti generálása miatt nem tudnának kiszolgálni a szervereink, illetve, a mérete miatt sok időt kellene várni a betöltődésére.

További jó hír, hogy javításra került Észlelőink legnagyobb szívfájdalma; mégpedig, hogy a beküldött észlelések mostantól NEM cellákra osztva fognak megjelenni, hanem pontosan az adott észlelési hely fölött, természetesen kronológiai sorrendben. Interpolációt csak abban az esetben fogunk alkalmazni, ha a megyeszékhelyekről, vagy azok környezetéből nem érkezik hozzánk adat.

Reméljük, hogy új fejlesztésünk elnyeri a hozzánk látogatók tetszését. Észrevételeiket, hozzászólásaikat továbbra is várjuk!

Az Időkép csapata
Budapest, 2009. október 7.

Szerző: Időkép
Megjelent: 2009.10.07 19:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

20 éves az Időkép
Mik történtek még 2004-ben, amikor az Időkép elindult?
Porvihar észlelés és figyelmeztetés az új appban