Idén is elmaradhat a fehér karácsony

Egyelőre nem áll jól a fehér karácsony szénája, az átlagosnál enyhébb idő körvonalazódik az ünnepekre.

Közeledik a karácsony és bizonyára sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon reménykedhetünk-e némi fehérségben. Reménykedni lehet, de a legfrissebb előrejelzések szerint kicsi az esély a havas ünnepre. De járjuk körbe részletesebben mit is mutatnak az előrejelzések.

Ilyen időtávra vonatkozó előrejelzéseknél érdemes nagy méretskálán, egész Európára vonatkozóan vizsgálni a várható időjárást. A felszíntől is el kell távolodnunk, hisz ott túl sok dolog befolyásolja a hőmérsékleti viszonyokat. Tehát nézzük meg először a 850 hPa-os nyomási szintre (kb. 1500 méteres magasságra) vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzéseket, melyekből az derül ki, hogy az

átlagosnál melegebb lehet az időjárás

a Kárpát-medencében december második felében, így karácsonykor is.

A 850 hPa-os szintre (kb. 1500 méterre) vonatkozó hőmérsékleti anomália előrejelzés, ami az ECMWF valószínűségi előrejelzéseinek átlagát jeleníti meg nem sokkal karácsony előtt. (Forrás: WXCharts.com)

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint továbbra is a mostanihoz hasonló nyugatias áramlás fog dominálni, ami gátat szab a markáns hidegbetöréseknek. Helyette az Észak-Atlanti térségben képződő újabb és újabb ciklonok szállítanak majd enyhébb, óceáni eredetű légtömeget térségünkbe. Az erőteljes nyugatias áramlást támogathatja a várhatóan ereje teljében lévő ún. poláris éjszakai jet (polar-night jet), ami a sztratoszférában, nagyjából 25 kilométeres magasságban fúj nem is akármilyen erősséggel. Szenteste például 370 km/h-val süvíthet a fejünk felett. 

A nyugatról kelet felé fújó poláris éjszakai jet helyzete szenteste a GFS előrejelzésén. (Forrás: WXCharts.com)

A markáns hidegbetörések hiánya és az enyhébb levegő beáramlása nem jó hír a hó számára, mivel ha lesz is csapadék, nem lesz elég hideg a magasban ahhoz, hogy az eső havazásba váltson át. Illetve a felszín közeli légrétegben sem fog tudni fagypont köré hűlni a levegő, ami elengedhetetlen a hó megmaradása szempontjából.

Na de akkor nézzük meg mennyi az annyi, azaz hogy állnak most a fehér karácsony esélyei:

Térképünkön a minimum 1 centiméteres hótakaró kialakulásának százalékban kifejezett esélyei jelennek meg szentestére vonatkozóan. Láthatjuk, hogy a 

síkvidéki hótakarónak minimális a valószínűsége,

de a hegyvidéki területeken sincs sokkal nagyobb esély a fehérségre.

Ezeket az értékeket az ECMWF valószínűségi előrejelzéseinek statisztikai vizsgálata után kapott eredményekre alapozzuk, így nem légből kapott számokról van szó. Ennek ellenére egyiket sem kell véglegesnek elkönyvelni, hisz ezek az értékek még folyamatosan változnak.

Több konkrétum egyelőre nem mondható el az ünnepi időjárással kapcsolatban. Ahogy azonban telnek a napok, úgy tisztul majd a kép is, és a friss infókat veletek is megosztjuk. Addig is kövessétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket ITT.

Borítókép: Barta Andrea

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.12.12 16:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Halókkal köszönt be a május
Felhővarázs Szombathely felett május első reggelén
20 kilométer magas hamufelhő és több ezer villám követte Ruang vulkán kitörését