Éjszakai világító felhők tündököltek fel

Péntek késő este és szombat kora hajnalban több helyen is kékes színben pompázó éjszakai világító felhőket lehetett megfigyelni.

Az idei évben először tűntek fel alkonyat után és napkelte előtt látványosabban a 75-85 km-es magasságban lévő éjszakai világító felhők, melyeket kizárólag a nyári hónapokban lehet megfigyelni hazánk területéről.

Pénteken egy hidegfront robogott át hazánk fölött, amely mögött kitisztult a levegő, ez pedig kedvező feltételeket teremtett az éjszakai világító felhőkre vadászóknak. Már alkonyat után több webkameránkon is feltűnt a látványos légköroptikai jelenség:

Kétvölgyön elhelyezett webkameránk gyorsított felvétele (Üzemeltető: ZNET Telekom)

Csehországból még szebben látszottak a kékes fényben tündöklő felhők:

Znojmoban elhelyezett webkameránk gyorsított felvétele

Nem kellett sokat várni, a hajnali égbolton újra felcsillantak a sokak által kedvelt éjszakai világító felhők. Ezt többen már fotóval és beszámolóval is dokumentálták:

"Ma hajnalban 2:30 körül kilibbentem az ég alá. Megközelítően 60%-a tiszta volt, a többin kisebb nagyobb felhőtömbök szörföztek! Budapest ismét hozta a papírformát, északi ég alja 90%-ban felhős. Megközelítően 2:50 környékén vettem észre először egy kisebb felhőlukban, hogy a magasabb szinteken szép műsor zajlik. Az idő előrehaladtával egyre több részlet előbújt, de így is sok részlet takarva maradt. Az NLC-t egészen kivilágosodásig lehetett látni, és jól nyomon figyelhető volt, ahogy az északi horizont felett, keletről nyugat felé mozog, terjeszkedik."

Köszönjük Jónás Károlynak a beszámolót és a látványos fotókat!

Kőszegen Ráduly László, Dávodon pedig Pócsai Sándor kapott lencsevégre NLC-ket (angolul: Noctilucent Clouds, innen a rövidítés):

Köszönjük a fotókat!

Több webkameránkon hajnalban is szépen látszott a jelenség, így például Hajag-tetőről és Balatonszemesről is:

Üzemeltető: Bakony Rádió Klub

Üzemeltető: ifj. Tari József

A hidegfront utáni tiszta levegőben, a kevésbé felhős alkonyati és hajnali órákban a következő napokban is jó eséllyel pillanthatjuk meg a látványos légköroptikai jelenséget.

Ha többet szeretnétek megtudni az éjszakai világító felhők hátteréről, akkor ajánljuk egy korábbi cikkünket a témával kapcsolatban.

Borítókép: Jónás Károly

Szerző: Időkép
Megjelent: 2018.06.23 10:06


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)
Egyre melegebb idő jön hétvégén