Idehaza is kialakult tűztornádó még novemberben

Látványos fotók kerültek elő a novemberi püspökladányi gázrobbanást követő tűzről, melyen tűzörvények jelennek meg.

Hatalmas gázrobbanás rázta meg püspökladányt november 18-ra virradó éjjel. Hatalmas lángok nyúltak a magasba és olyan intenzív volt a tűz, hogy Magyaroszágon (szerencsére) ritkán előforduló tűzörvények is kialakultak. Erről küldött nemrég fotókat Kovács Péter facebook oldalunkon. Köszönjük a fotókat!

Nagy erdőtüzek, bozóttüzek során gyakran kerülnek elő felvételek a tüzeknél megjelenő félelmetes tűzörvényekről, melyek sokunkat emlékeztetnek a tornádókra. Itt azonban inkább egy felturbózott porördögről van szó.

A tüzek által generált hő és a környezet hőmérséklete között óriási a különbség, ami nyomáskülönbséget is jelent. A forróság miatt kialakuló nagyon alacsony légnyomás elkezdi beszippantani a környezetében lévő levegőt, és ha a beáramlás elég erősen tud koncentrálódni, létrejön egy örvény, melyet a füst és a lángok tesznek láthatóvá a megfigyelő számára. A tűzörvények magassága - a tűz kiterjedésétől és intenzitásától függően - akár az 1 kilométert is elérheti, a bennük lévő szélsebesség pedig a 200 km/h-t is meghaladhatja. 

 

Szerző: Varga Sándor
Megjelent: 2020.01.06 12:30


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Visszatükröződött a Balaton felszínéről az éjszakai tűzgömb fénye
Tűzgömb suhant át csütörtök este
Tilos tüzet gyújtani négy alföldi vármegyében