Orkán erejű széllel jött a hideg

118 km/h-s, orkán erejű széllel érkezett a front. Badacsonyörsön derékba törtek a fák.

Viharkárok (22:05): Balra Varga Norbert friss fotója látható Badacsonyörsről. A térségben akár 110-120 kilométer/órás szél is fújhatott.

Keleten jár a front (21:05): A Tiszántúlon és délen mozognak a viharok, közben északnyugaton már elkezdett felszakadozni a felhőzet.

Háromnegyed órán belül a Tiszánál (19:10): Körülbelül fél-háromnegyed órán belül eléri a Tisza vonalát a front, közben a Balatonnál továbbra is 90-100 km/h-s szélvihar tombol.

Alább: viharkárok Badacsonyörsön. Fotó: Varga Norbert, köszönjük!

Jégeső Pécsett (19:10): Ezekben a pillanatokban ért Pécsre a vihar, észlelőink jégesőről számolnak be.

Jobbra: Rippel Erik villámfotója, köszönjük!

Ismét zárva Ferihegy (19:05): Ahogy egy hete, most sem engedik leszállni a frankfurti járatot. Vele együtt több gép is Cegléd környékén köröz a levegőben.

Beerősített a front (18:55): Jelenleg nagyjából a Salgótarján-Dunaújváros-Pécs vonalon jár a front, mely a Balatont és a Duna vonalát elérve igencsak megerősödött: heves villámtevékenység kíséri a viharokat. A Dunakanyarba érkezve vonalas szerkezetet mutatott a rendszer. Jobbra Coolbass felvétele a Pilisből, köszönjük!

Orkán a Balatonnál (18:28): 118 kilométer/órás, orkán erejű szelet mért az OMSZ Balatonőszödön. Eközben megérkezett Budapestre a vihar.

Közel 100 km/h (18:10): Hatalmas erejű, 97 km/h-s széllökésekkel csapott le a front Fonyódra ezekben a percekben.

1 perces villámtérképünk élőben követhető »

Esztergomnál is bedörrent (18:00): Villámokat is szór a nyílegyenesen Budapest felé tartó második, viharos széllel és lehűléssel érkező hullám. Közben Keszthelynél is lecsapott az első villám.

Balra: félelmetes peremfelhő Mihályiban. Kovács Natália felvétele, köszönjük!

Jön (17:45): Szélmérőink és radarjaink szerint már a Tatabánya-Veszprém-Keszthely vonalon van a front. Érkezését hirtelen lecsapó, viharos szél jelzi. Budapesten sem kell már sokat várni.

Narancs szélriasztás (17:40): Másodfokú szélriasztást adott ki az OMSZ, a legnagyobb lökések a Bakonyban, a Pilisben és Budapesten átléphetik 90 km/h-t. Pár perccel korábban 87 km/h-s lökést mértünk Bakonyszombathelyen.

Jobbra: Így érkezett a front a Vas megyei Vépre. Luigi Punto felvétele, köszönjük!

Tör előre a front (17:20): Jelenleg a Komárom-Celldömölk vonalon jár a front, Nemesgörzsönyben 84 km/h-s széllökést is mértünk. Sopronban egy óra alatt 8 fokot hűlt a levegő. 6 óra körül a Balatonra érhet.

Bükön az őszi faleveleket sodorta a viharos szél. Eső Krisztián videója, köszönjük!

Jobbra: Molnár Csilla fényképe Csornáról. Köszönjük!

Két hullámban jön (17:00): Ahogy korábban írtuk, a front több hullámban érkezik. Az elsőhöz kapcsolódó záporok-zivatarok jelenleg a Budapest-Kecskemét vonalon, a második, tényleges lehűlést hozó hullám jelenleg nagyjából a Csorna-Szombathely vonalon jár. A legtöbb villámot jelenleg Ráckevétől keletre érzékeljük.

Várjuk friss fényképeiket, melyek már Android és iPhone kliensünkkel is beküldhetőek!

 

Szél és villám (16:40): A Kőszegi-hegységben az imént 76 km/h-s lökést mértünk. Pár pillanattal ezelőtt a Kiskunság több pontján is villámlást érzékelt szenzorhálózatunk.

A balra látható képet a soproni Szent Orsolya Gimnázium időképes webkamerája rögzítette 16 óra 6 perckor. Köszönjük!

Sopronban már eleredt (15:25): Gyenge esőt jelentettek észlelőink Sopronból, Pozsonyból és Bécsből is. Az osztrák határon még 18, Bécsben 16 fok van. A hideg kb. 5 óra körül éri el Sopront.

Zivatarok is lehetnek (13:00): Elsőfokú zivatarriasztást adott ki az ESTOFEX Magyarország területére. Az elemzés szerint a front átvonulása jelentős széllökésekkel járhat, az esetlegesen kialakuló zivatarok megerősödését a szélnyírás segíti majd.

Menetrend (12:00): Időjárás-előrejelző modellünk számítása szerint 3 óra körül ér 

Sopronba a front eleje, Győrbe 4, Budapestre 6 óra körül érhet. Este 8 körül a Tisza, míg 10 óra magasságában már a keleti határ lesz a soros. A hideg levegő és a megerősödő szél a fenti időpontoktól nagyjából 2 órával később érkezik.

Előzmények

A kellemes kora őszi időjárás napjai igen csak meg vannak számlálva, vasárnap ugyanis hidegfront érkezik, mellyel mintegy 10 fokkal hidegebb levegő árasztja el hazánkat. Pénteken és szombaton azonban még folytatódik a melengető napsütés, amit csupán fátyolfelhők szűrhetnek. A délutáni órákban a hőmérséklet kellemesnek ígérkezik, szombaton a déli megyékben akár 26-27 fokot is mérhetünk.

Az említett hidegfront vasárnap napközben éri el északnyugat felől térségünket. Hatására beborul az ég és egyre többfelé várható majd eső, zápor, sőt a déli, délnyugati megyékben egy-egy zivatar sem zárható ki. Helyenként ismét jelentős mennyiségű csapadék kísérheti a front vonulását, valamint az északnyugatira, északira forduló szél délutántól egyre inkább megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharossá is fokozódik. Délen még 22-23 foknak örülhetünk, északon, északnyugaton már kevéssel 20 fok alatt marad a hőmérséklet, a front megérkeztével pedig gyors csökkenésnek indul.

A front mögött a jövő hét első napjaiban már igazi, októberi őszi időre van kilátás, hidegek lesznek a hajnalok, egyre több helyen jelenik meg majd a talajmenti fagy, sőt az ismert szélvédett, fagyzugos helyeken 2 méteres magasságban sem lesz ritka a kevéssel 0 fok alatti hajnali hőmérséklet. Napközben is csupán 15 fok körüli értékek lesznek a meghatározóak, amit elsősorban hétfőn az élénk, olykor erős szélben még hűvösebbnek érezhetünk. Indul tehát a fűtési szezon.

Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket nyomon követhetik ide kattintva.

Szerző: Cséki Gergő, Szente-Varga Bálint, Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.10.05 11:09


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Főn melegíti a levegőt a Mátra, Bükk és a Zemplén lábánál
Félhavinál több eső esett néhol
Délnyugaton csak 15, északkeleten 27 fok lesz ma