Húsvéti hidegbetörés

Hidegfront, szél, csapadék, lehűlés, majd napsütés és nyugalom - címszavakban az előttünk álló néhány nap.

(17:47) Tombol a szél, amely a fagyos hajnalokkal párosulva nem igazán tesz jót a virágzó gyümölcsfáknak. A Dunántúlon és a középső országrészben 70 km/órás légmozgás tépkedi az épp hogy csak magához térő növényzetet, főleg a barack- és mandula veszélyeztetett.  

(jobbra - Inota nevű felhasználónk hangulatos fotója, "

Remélem nem fagy el! Kár lenne érte." - írja.

(korábban) Két megkapóan szép fotó, mely még tegnap (szombaton) készült, de csak most jutott el szerkesztőségünkbe (a Balatoni zivatart Tibi67, a Nyíregyházi villámfotót "Hunszabi93" nevű felhasználóinknak köszönhetjük.)

Hózáporok (vasárnap, 13:30): Az északnyugati megyékben, Kőszeg, Dunakiliti térségéből is hózáporokat jelentettek észlelőink, Pozsonyban a hó is szállingózott. Az országban 60-70 km/h közöttiek a legerősebb széllökések.

Fagypont alatt a Börzsönyben (vasárnap, 01:20): A 864 m magas Nagy Hideg-hegyen röviddel ezelőtt 0 °C alá süllyedt a hőmérséklet, jelenleg -1,0 °C-ot mér az automata mérőállomásunk.

Áramlik be a hideg (szombat, 21:00): Szinte az ország egész területén esik az eső, a zivatarok megszűntek az országban, alább hagyott a villámtevékenység. Közben a magasban megkezdődött a hideg beáramlása, a Kendig-csúcson már csak 2,3 fok van.

Mohácsnál masszív zivatarfelhők gyülekeznek az autópálya felett (balra). Smire nevű  észlelőnk friss fotója, köszönjük!

Jobbra - látványos égkép Nagybracskáról, " harcsafanatik" nevű nézőnk felvételén, neki is köszönjük a beküldött fotót!

(korábban)

Régóta vártuk az újabb hosszú hétvégét, mely nagyon úgy tűnik, hogy időjárási szempontból nem lesz épp a legkellemesebb.

Szombaton erős hidegfront érkezik, az esti óráktól kezdődően a Dunántúlon, majd később északkeleten kísérhetik erős, olykor viharos, 60-70 km/h-t meghaladó lökések a szelet. Eleinte csak a Dunántúlon, délutántól máshol is egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, délen és keleten helyenként zivatarra

Vasárnap hűvös, egész nap szeles időre van kilátás, de már jóval kevesebb helyen alakulhat ki záporos csapadék. Az északias szél továbbra is erős lesz. Észak-északnyugaton a hajnali órákban már megjelennek a talajmenti fagyok, délutánra mindössze 6-11°C közé melegszik a levegő.

Hétfőn már anticiklonális hatások fognak uralkodni, a lecsendesedő szélnek és a felszakadozó felhőzetnek köszönhetően országszerte fagyhat hajnalban, míg napközben száraz, napos, de hűvös időre készülhetünk: 7 -12°C körül alakulnak majd a maximumok. Úgyhogy a locsolkodók kíméletesen bánjanak "áldozataikkal", jéghideg szóda helyett használjanak inkább kölnit! 

Minden kedves Olvasónknak és Észlelőnknek kellemes húsvéti ünnepeket és jó pihenést kívánunk!

Szerző: Kurunczi Rita
Megjelent: 2012.04.07 14:16


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
Teljes egészében lezárták a Rám-szakadékot