Hidegbetörés húsvétkor

Jelentős lehűlést ígérnek húsvétra a legfrissebb modellek. Folyamatosan frissített előrejelzésünk.

Élvezzük ki a meleget (ma 11:15): Az ország nagy részén kora nyarat idéző meleg van, az északi területek kivételével 20-23°C-ot mutatnak a hőmérők. Vasárnap ilyenkor mindössze 6-10°C lesz.

Szükség lesz a vastagabb kabátra (szerda 17:30): Talajmenti fagyok már vasárnap virradóra is lehetnek, de az igazi hideg húsvéthétfő hajnalán köszönt majd ránk: országszerte fagyni fog, helyenként akár -2, -4°C is lehet. Remélhetőleg a fagykárok ellen sikerül védekezniük a mezőgazdasági szervezeteknek, hiszen egyes gyümölcsfák éppen most fognak virágba borulni. Jobbra egy virágzó magnólia, a fotót Tibi67 küldte, köszönjük!

Tartják a hideget (szerda 16:46): A reggel mért adatokból számolt, kora délután közzétett GFS előrejelzés tartja a hidegbetörést húsvét vasárnapjára. A legmegbízhatóbbnak tartott ECMWF modell friss futása is hasonlóan erős lehűléssel és viharos széllel számol.

Balra: Perkátán már előbújtak a nyulak (petyus1986 fényképe)

Előzmények

Ahogy korábbi cikkünkben jeleztük, a nagyhéten több helyen is jó esélyek kínálkoznak zivatarok kialakulására. A délnyugat felől beáramló meleg, párás levegő több helyen is meghozhatja a szezon első mennydörgéseit, majd a májust idéző időjárást egy hétvégén érkező, igen erős hidegbetörés zárhatja majd le.

A legfrissebb számítások szerint nagyszombaton még marad a jó idő, 20-22 fok körüli délutáni csúcsértékkel, szórványosan záporokkal, zivatarokkal.

Markáns hidegbetörés körvonalazódik húsvétvasárnapon. Az érkező hidegfront mögött akár 12-13 fokkal hűvösebb levegő is érkezhet hazánkba, erős széllel és esővel kísérve.

Húsvét hétfőjén sem ígérkezik jó idő, hajnalban akár fagypontig is hűlhet a levegő, a húsvéti nyúl igencsak ki van téve a megfázás esélyének. A locsolni indulókra is kifejezetten hűvös, 10 fok alatti idő vár.

Az év első három hónapja igen szárazra sikeredett, márciusban például mindössze 3 napon hullott említésre méltó csapadék.  Szerencsére - áprilishoz hűen - most már jóval szeszélyesebbre fordul időjárásunk, hétvégén helyenként nagyobb mennyiségű csapadék is hullhat.

Cikkünket folyamatosan frissítjük a legfrissebb előrejelzésekkel.

Szerző: Kurunczi Rita, Szente-Varga Bálint
Megjelent: 2012.04.03 15:11


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Szerdáig marad a kora nyár, szép időben majálisozhatunk
Viszlát, fagy
Milliónyi pihe járta táncát napnyugtakor (videó)