Hurrikánszezon: már a görög ABC betűivel jelölik a viharokat

Vicky után a Wilfred nevet kapta a soron következő trópusi vihar az Atlanti-óceánon, a Mexikói-öböl partjait pedig már a Beta fenyegeti.

Teddy-t Vicky és Wilfred követte a sorban. Mindkét trópusi vihar a nyílt óceán fölött alakult ki, lakott szerencsére területeket nem fenyegetnek, a következő napokban fokozatosan gyengülnek. 

Jelenlegi hurrikánok és trópusi viharok az atlanti térségben

A soron következő trópusi viharokat már a görög ABC betűivel jelölik. Hasonló eset az ugyancsak aktív 2005-ös hurrikánszezon idején fordult elő. Az Alpha nevű vihar Portugália nyugati partjainál alakult ki pénteken, nagyobb károkozással szerencsére nem járt.

Időközben a Mexikói-öböl északnyugati része fölött egy újabb trópusi vihar jelent meg. Beta a következő időszakban az USA déli partjai felé veszi az irányt és okoz viharos időjárást, özönvízszerű esőzést. A legerősebb széllökések sebessége a viharban a 100 km/órát közelíti, az előrejelzések szerint hétfő estére

1-es kategóriájú hurrikánná erősödhet.

Műholdfelvétel a Beta trópusi viharról

A vihar várható útvonala

Csütörtökig előrejelzett csapadékmennyiség a térségben (1 inch=25,4 mm)

Texas és Lousiana partjai mentén figyelmeztetés van érvényben a közelgő vihar miatt: a következő napokban 200-300, lokálisan akár 500 mm csapadék is lehullhat, a szélvihar pedig vihardagályt korbácsolhat.

A cikkben megjelent képek és a borítókép forrása: NOAA NWS National Hurricane Center

Szerző: Időkép
Megjelent: 2020.09.20 9:10


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban
New Yorkban és Philadelphiában is rengett a föld
A Hold árnyékot vet a Földre hétfőn Mexikótól egészen Kanadáig