Lecsapott Texasra a hurrikán (frissítve)

A Harvey névre keresztelt 4-es erősségű hurrikán péntek éjjel érte el partot. A Wilma óta nem látott ilyen vihart az ország.

Hétfő: Texas állam 62 megyéje katasztrófa sújtotta területté vált vasárnap estére a Harvey hurrikán pusztításai következtében. Szombaton és vasárnap mintegy 750-800 mm csapadék hullott, elsősorban Houstonra. A városban vasárnap estére mellkasig-vállig ért a víz. Előrejelzések szerint a vihar egészen szerdáig tombol a térségben.

Vasárnap: A Harvey számos házat és kereskedelmi épületet romba döntött, a szél háztetőket tépett le és ablakokat zúzott be. Az utcákon állt a víz, kidöntött villanypóznák és törmelék borította az úttestet. Mintegy negyedmillió fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás, olvasható a Híradó oldalán.

 

Fotók: MTI

Korábban: Négyes erőséggű hurrikánná fejlődött Harvey, mely péntek éjjel délről érte el a szárazföldi területet - írja a BBC

A Mexikói-öböl felől érkező viharban a széllökések sebessége a 

240-250 km/órát is elérte!

A szélvihar 4-6 méter magasra korbácsolta a tenger hullámait, több mint 200 ezer fogyasztónál pedig az áramszolgáltatás is szünetel (CNN). 

A hurrikán partot érése óta már gyengült, magyarországi idő szerint szombat délre 1-es fokozatúra mérséklődött.

Harvey a térségben 4-5 napig is tombolhat, egyes területekre pár nap alatt akár 900 mm eső is zúdulhat. (Ez a mennyiség Magyarországon mintegy másfél év alatt hullik le!)

A hurrikán várható útvonala (Forrás: nbcmiami.com)

Arra is figyelmezetettek, hogy az özönvízszerű esőzés és a szélvihar által korbácsolt hullámok hatalmas áradásokat okozhatnak Houston környékén, illetve Texas állam kőolajfinomítóit sem kíméli majd a vihar.

Két partmenti megyében – Calhounban ás San Patricióban – kötelezővé tették, hogy a lakosság elhagyja otthonát, mert az akár három méterrel megemelkedő tengerszint településeikre törhet. Az evakuálás 90 ezer embert érint.

2005 októbere óta - amikor is a Wilma névre keresztelt hurrikán csapott le a floridai partokra - Harvey lehet a legerősebb trópusi vihar a térségben.

Borítókép: Aol.com

Szerző: Időkép
Megjelent: 2017.08.25 12:59


Hirdetés

Kapcsolódó hírek

Üllők sorakoztak szerte az égen
Kelvin-Helmholtz felhők hullámoztak át a Balaton fölött
Hűl a tenger, mégis több lesz a hurrikán - hogyan lehetséges?